41 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1015 gange.
Vinger til rørfluer – binde metoder - kan man det? 
Indsendt Søndag d. 14 august 2016 - af  Per Karlsen

Vinger til rørfluer – binde metoder - kan man det?

Ja, jeg har op gennem årene tit få det spørgsmål, om man nu kan det og det, når talen er på fluer og fluebinding, og ja, jeg mener at man kan gøre, hvad man vil, især set i lyset af, hvad der er adgang til af materialer, og ubegrænset tilbehør + alt det en ”onkel opfinder” yderligere ligger til listen over, hvad man kan bruge.

De mennesker, der bruger det hele, er ikke nødvendigvis opdraget traditionelt med de normer, der hørte til fortidens fluefiskeri / fluebinding, men i de sidste 20 år må man vel formode, at traditionerne er blevet mere udflydende, og det mener jeg har medvirket til, at en moderne lakse / havørred fiskere måske får fat i flere fisk, og samtidig har en sjovere tilværelse ude ved vandet, og med at rode med sit grej.

Jeg har vel et ben i både den traditionelle lejr, og ikke mindst også i den moderne fluebindings verden, mest fordi jeg rent personlig altid har været en onkel opfinder, ud i fiskeriet / fluebindingen, men også professonelt, da jeg i mere end 40 år bandt fluer til mange mennesker og forretninger, så jeg har altid haft fingeren på pulsen, både i praktisk fiskeri, og ikke mindst med udvikling / brug af nye materialer og bindeteknikker.

Mine forser, har været et alsidigt fiskeri, med alle typer af det nordiske fiskeri, og som professonel, var det et must, at være på forkant med nye teknikker og materialer, og det hele gik jo så op i erfaring, forhåbentlig til glæde for kunder og kursister, for mine kurser / foredrag, har løbet parallelt med alt andet, omkring fiskeriet.

I dag er jeg pensionist, og har afviklet al halløjet omkring det proffessonelle, og jeg tager så en tur omkring fluestikket, og en tur i hobby rummet, når onkel opfinderen dukker op i mig igen, men det er kun for sjov, sådan at forstå, at der ikke mere er forpligtelser knyttet til hverdagen, så jeg kan gøre lige hvad jeg vil, og det nyder jeg!

Vis man vil have lidt viden om, hvad jeg har rodet med i de sidste mange år, så er nedenstående overskrifter en mulighed for at få et indblik i tossede ideer, som trods alt har beriget undertegnede, og husets venner med mange gode fangster, og ja noget af det findes i dag også fast i mange flue æsker, men prøv at Google teksten, og se om der er noget brugbart:


Craft Fur – Hama perler og kreativitet, i moderne flue binding.

Bind med lektioner - Per Karlsen - del 10

Bind med lektioner - Per Karlsen - del 2

Bind med lektioner - Per Karlsen - del 1

Vinter sysler! af Per Karlsen

Tilbehøret til rørfluer.

En tosset ide’ – eller?

Alternative fluer og mønstre - kun eksperimenter?

I de seneste år, har jeg, som det være sig kendt, arbejdet med Det Fleksible Rørflue System (DFRS), og til det system, er jeg overbevist om, at forskellige tiltag til, især rør fluernes vinger, har en fremtid.

Jeg får tit mulighed for nye materialer, ved at være opmærksom på tilbud i billig butikkerne, og har op gennem årene, fået fingre i mange sjove ting, som er brugbar til mine fluer. Dog er det desværre tit sådan, at sådanne tilbud, kun er til stede, i kort tid, og desværre også kun den ene gang, så er der brugbare ting, er det oftest storkøb, der kan rede det aktuelle materiale.

Evt. storkøb var hurtig overstået, da fruens sybutik, var et godt sted at få handlet, og hun var som fluebinder, helt klar over, hvad der kunne bruges, og har op gennem årene sørget for mange spændende til vores fluebinding.

Hvad er man så på jagt efter? Jo jeg er meget over billigt stærkt farvet garn, såsom neon farvet pelsgarn. Den type garn findes i både langhåret og korthåret udgaver, og dem bruger jeg fortrinsvis til lodne kroppe – front hackler, og så laver jeg tit et miks i vingen, imellem farver og pels længde, ved at sno eller tviste garnet, så kan jeg få alle de effekter, der kan ønskes, når talen er kroppe og dele til vinger, og hackler på rørfluer.

Hvor finder man så disse garner? I Netto og lignende butikker, og så selvfølgelig i 10er butikkerne, men på sommerens markeder rundt om i landet, er der tit stande med masser af garner, ofte til billig penge.

Kan disse garner, så købes i officielle fluebindings materialer? Ja det kan de, oftest til meget høje priser i plast, som for øvrigt er gode til at blande med de garner vi finder udenfor de forretninger, der handler med fluebindings materialer, eller sagt med andre ord, jeg bruger materialer fra de steder, hvor de kan erhverves.

Nogle kunstige hår og flash typer, kan købes i butikker med spøg og fastelavns udstyr, det gælder især parykker i kunststof, og ja, her er prisen ofte under det halve, men med dobbelt portion, og der er rigtig meget, at vælge imellem.

I dag er nogle kunstige parykker lavet af så fine fibre, at det kommer i nærheden af ægte pels og hår, og jeg har i mange år været stor forbruger, af typer materialer, der ligner Craftfur og gede / fåre hår, og de kunstige materialer giver fluerne nogle meget flotte og ikke mindst holdbare vinger, det kræver bare, at man ved, hvordan der skal bindes med den type materiale.


I de sidste mange år, er der jo til rørfluerne kommet mange nye tiltag til vinger, såsom strips vinger, i alverdens typer skind, men disse skind strips modsvares også af kunstigt hår, såsom Craftfur, som også kan skæres i strips, så her er der muligheder, at lave vinger, hvor man kun bruger strips, og lidt dekoration med glimmer og flash, og man kan sætte sin samling op, så den kun har rørfluer med vinger af strips.

Nu vil jeg gerne mixe mine vinger, dels er det i min verden meget sjovere, og udfordrende at binde fluer, der har disse varianter i vingematerialerne, men udover de ting, som ligner pels og hår, så synes jeg også, at vinger lavet i de forskellige typer skum, giver fluebinderen én udfordring i, at få sammensat sit personlige setup, og med skumvinger, er tingene sat op til at det bliver umuligt, at kombinere færdig, mest fordi skumvinger kan blandes med de almindelige standard hår vinger, og strips i skind, den del er virkelig omfattende, men giver ens fiskefluer andre dimissioner, og oftest et rigtig spændende fiskeri.

Rørfluer med flerlags vinger, er jo i dag en anerkendt bindemetode, især på krog og rørfluer, og hvor mange lag der bruges, er jo afhængig af, hvad typer hår man bruger, eller om der i lagene, er andet end hår, for i dag er der jo mulighed for, at sætte andet i lagene, såsom pelsgarn – fluo. snørebånd – skum (Som også kan være dekoreret, med eksempelvis printede labels), og så er der i de seneste år også brugt ballonmaterialer, enten som et direkte lag i vingerne, eller limet på skummet, og det giver nogle helt andre tiltag, hvor vingen deles, så fiskene kan se fluens vinge, næsten kompasset rundt.

En sidste ting jeg bruger er gummiben / sillilegs, og i stedet for at have gummiben bundet fast i front, eller på flue kroppen, så sidder gummi benene oftest i skumvingen, som enten er bundet på røret fladt, eller på højkant, det giver en livlig flue, når gummi bene er stukket igennem skummet. Jeg limer gummi benene fast i skummet, så kan længden på benene tunes nøjagtig, ved at klippe bene til.

Nu er det jo så ikke sådan, at jeg helt har sløjfet gummiben på traditionel vis, med benene bundet på krop og hackler, men den traditionelle måde, at binde gummiben på rørfluer, er oftest henvist til mønstre / typer, som er født med gummiben, og så synes jeg, at så bliver det ved det, der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen.

På billederne er der vist eksempler med de forskellige typer vinger, med forskellige typer materialer, som oftest lagt imellem lagene af pels og hår.

Bindeteknisk, så binder jeg mest mine rørfluer på et 1,7mm. rør, og så kan vingedelen sættes i et større 3mm. kropsrør, eller der kan sættes løsdele på det lille rør, i form af Bottle Tubes – Us rør – Rør flue kugler og i de senere år, har jeg brugt de ø5mm. meget stærkt farvet kugler, som bruges til fladfisk forfang. De kugler kræver dog en opboring med et ø1,9mm. bor, men det er blot en del af den daglige øvelse, da jeg har et værktøj, der både kan bore – coneheads - rørflue kugler – Bottle Tube, og ikke mindst Hama perler. Værktøjet er lavet, så der hurtigt kan skiftes kæber, til de forskellige typer løsdele.

Det er et meget simpelt værktøj, som har fulgt mig i mange år. Vis man Googler den tekst her, så kan man se værktøjet:

Rørfluer, og leg med perler.

Grunden til at jeg binder vingen på det lille rør er, at i DFRS, ja da kan vingedelen oftest fiskes særskilt, og det er så en af fordelene ved DFRS, men sætter man løsdele på, som krop, så kan man sætte alverdens ting på, som krop, også alle mulige typer belastning.

Fluens størrelse og volume er med flerlags vinger, og især skumvinger, en udfordring, da man kan få sit besvær med at få nedbindingerne så få som mulig, men jeg bruger 10 sekunders lim, og det betyder, få vindinger, og så er vinge og tråd låst rigtig godt, men jeg bruger en speciel bindetråd, nemlig en fletline i 0,06 mm, og den er så stærk, at den kan holde til det hele, også twistningen af ens front hackler, og da den er meget tynd, så kan den klare opgaven med få turn, også når man har mange vingedele.

Man skal bare huske, at vingedelene og evt. flash – Junglecock og andet, ja da skal bindetråden trækkes godt til, og det hele have en ganske lille klat sekundlim.

Rør fluernes længde svinger fra 1cm. til 15cm., men man opdager hurtig, hvor ens fluelængde skal ligge, da nogle typer vingerne, ikke egner sig til alle længder, men det er ikke anderledes end traditionelle rørflue vinge, her er der også begrænsninger i opsætning, vis det ellers skal se ordentligt ud.

Ægte Junglecock? Ja, jeg har for mange år siden fyldt mine gemmer med ægte Junglecock med cerficat, farvet nogle af dem, og ja i dag er der lige så tit kunstige plast efterligninger på fluen. Jeg tror simpelthen ikke fisken kan se forskel, og så kan det meste erstatning for Junglecock i dag købes, som printet erstatninger.

Jeg laver så mine Junglecock erstatninger selv, nemlig printet ud på min blækprinter, og til eget brug er det rigeligt, men jeg laver så alt det printet tilbehør selv, det gælder dele som Pro Jungle Cock HD, og andet vingetilbehør.

Omkring rørfluernes udsende, er der nok nogen der vil spørger, om jeg ikke bruger fjer til mine hackler? Jo af til gør jeg, og jeg har samlet en meget stor samling, af alt, hvad der før i tiden blev brugt til rørfluernes front hackler, men jeg har i de sidste 10 år næsten udelukkende brugt hår hackler, og jeg vil tro at fjer hackler kun er brugt i 5% at tilfældene, og det skyldes at jeg personligt mener at hår hackler er nemmere at lave, og meget nemmere at få til at fylde mere, end fjer, der er begrænset af størrelse / længde + at hår hackler er meget billigere og kan lavet i ende n længe man ønsker.

Samtidig synes jeg, at nogle nakker er blevet urimelig dyre, og jeg er sikker på, at hår hacklet rørfluer, fanger akkurat lige så meget, som rørfluer med meget dyre hackler, og det uanset om nogen mener, at fjer hacklet, er det mest levende i vandet.

Når talen er på krops / palmer hackler, så bruger jeg både hår og fjer, mest fordi fjer hacklet, ja da ved man hvad man har, medens krops / palmer hackel i hår, kræver en forfinet teknik, for ikke af få et alt for kraftigt hackel. Twistning af et krops / palmer hackel, kræver en del forsøg, og min erfaring er, at der skal prøves meget forskelligt hår, før man kan styre et fint tæt hackle, som hverken er for tæt eller stort, men har man teknikken kan krop / palmer hackler i hår, give en meget smuk rørflue, som holder, vis den bare børstes godt igennem, inden den smides i vandet.


Jeg håber at ovenstående giver i lille indblik i, hvad man kan ”nørde” med når talen er på vinger og andet til de moderne rørfluer.

Jeg tror man i dag er nået til et sted i historien om rørfluerne, hvor der ikke er nogen ende på, hvad man kan byde sine fluer, hverken i udseende eller opsætning, men det gør i min verden hverken fiskeriet, eller fluebindingen mindre interessant og særdeleshed meget spændende.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard