46 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25611 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1060 gange.
Kamæleon vinger. 
Indsendt Lørdag d. 30 juli 2016 - af  Per Karlsen
Kamæleon vinger.

Ja, hvad er nu det? Det er et tiltag, som har været nogle år undervejs, mest er det noget, som har været på forsøgs stadiet, og som sådan egentlig også er det i dag, men det er i bund og grund en vingeform, hvor fluens vinge, er forskellig i farve og mønstre, således at højre og venstre side ikke er ens.

Nu er det ikke noget nyt indenfor fluebindingen, idet der i midten af 80erne var nogle kreative fluefiskere, der brugte metoden på deres lakse / havørred fluer i Mørrum, men her var det så fjervinger, der var forskellige på højre og venstre side, og deres fluer var bundet med flere forskellige typer fjer, både sammenstrøgne, som til fulddressed laksefluer, og mere simple vinger, med samme materialer på begge sider af vingen, oftest i lyse eller mørke varianter, så fluens silhuet blev forskellig i toningen, afhænig af hvad side fisken så fluen fra.

Ideen med at have vingerne lavet i Kamæleon typerne, var at fiskene skulle provokeres til hug, ved at kunne se fluens farver fra forskellige vinkler, og samtidig kunne det være hug udløsende, på steder med megen trafik, og tæt fiskeri.

Jeg tog ideen til mig, og havde så længe vi brugte krogfluer i Karup å, altid et par mønstre i æsken, vis det nu skulle være helt umuligt at rejse fiskene, og det virkede også i flere omgange, og da Poul Jørgens Stackwing blev populær, så blev vingerne også lavet med den type vinge, med forskellig højre og venstre sider.

I mine hjemvande Gels å – Konge å, var de typer mønstre med forskellige højre / venstre vinger gode til nattens fiskeri, oftest bundet i store krog størrelser.

Om det fangede flere fisk, er jo altid svært at vurdere, men bruger man tingene tit, så vil der uværgelig være gevinst, så de typer med Kamæleon vinger, var i kasserne i mange år, men blev senere fortrængt af rørfluerne.

I dag, laver jeg Kamæleon vinger i mange typer materialer, og jeg bygger vingen op på flg. grundlæggende præmisser:

Jeg bruger kun vinge strips med fast bagside, altså skind og eksempelvis det væv, som Craftfur er syet på, og jeg sætter tingene sammen med VAL-A- TEARMENDER lim, eller limtyper, der ligner, og grundliggende foregår sammensmeltningen af skin / kunststoffer, som linket her viser, dog har jeg ikke krog, og belastning med, kun vingernes bagside limes sammen:

https://se linket HER

Det vil sige, at de sammenlimede vinge segmenter bindes ind, som almindelig vinge, dog er der tit en skumvinge underst, for at støtte og løfte vingen. Vingen bindes ned med en 0,06mm. fletline, så kan bindetråden trækkes godt til, og jeg låser bindingen med en lille klat 10 sekunders lim. Vingens nedbinding, kan bruges til flere tiltag, og jeg plejer, at lave en dubbing løkke til twistning af hacklet, det er en meget effektiv måde, at lave front hackler på, da hacklet kan laves af alle typer hår – fjer og glimmer.

For at undgå farve gennemslag af bindetråden i hacklet, dubber jeg nedbindingen med underuld fra hårmaterialerne, så har hacklet noget at synke ned i, og fluen får et stærkt hackel, som kan børstes godt ud. Farven på dubbingen, holder jeg hovedsagelig, så det følger hacklets grundfarve.

Ovenstående metode med sammenlimet vinge + skumvinge, som støtte, bruger jeg både på krog og på rør. Som sådan er den her metode ikke en ægte Kamæleon vinge, men den bruges på en ren rørflue, som laves på flg. måde:

Der skal bruges et ø 1,8mm. rørflue rør, som er ca. 15 mm. længere, i hver ende end de to skindstykker, man ønsker sat sammen.

Nu klippes skindstykkerne / kunststof stykkerne i ca. 8 mm. brede strimler, og jeg plejer til 70 mm. rørfluer, at lave skindstykkerne ca.40 mm. langt.

Nu skal hårene forberedes med frisering af håret, så løs underuld tages af, og man sørger for, at længden af hårene er lige lange på begge skindstykkerne.

Nu skal der forberedes limning, og jeg gør det, at jeg på den ene vingedel, da limer jeg rørflue røret på, med sekundlim, så røret rager ca. 15mm. ud i hver ende af den 8mm. brede strimmel, og jeg er omhyggelig med at røret ligger midt på strimlen.

Når sekund limen er tør, smører jeg godt med VAL-A- TEARMENDER lim på begge vingestykker – også ovenpå rørflue røret!

Herefter sætter jeg en kontorklemme på vingerne, så lim fladen klemmes sammen, og venter ca. 15 min., til limen er tør, og så har man flg.:

1 stk. limet Kamæleon vinge, med 1 stk ø1,8mm. i midten. Det hele er limet godt sammen, og fluebindings mæssigt er der jo så ikke brugt bindetråd. (Se billede / illustration).

Det man har her, et en del af vingen, som kan laves, som reservedel, med mange typer skind /Craftfur / farver / længder – osv. og de indgår så i en proces, hvor vingedelen, skal kobles sammen med en front, hvorpå der er front hackel, og en overvinge med evt. glimmer – altid lavet i hår ikke, som strips!

Er man lidt tvivlende omkring limning alene kan holde, så kan man låse røret ved at trække en tynd fletline igennem skindsiden og låse det tynde rørflue rør med en almindelig knude, og så lukke af med sekundlim på knuderne. Den foranstaltning vil forhindre røret i at kunne trækkes ud vingesegmenterne.

Da jeg næsten udelukkende arbejder i Det Fleksible Rørflue System (DFRS), så er Kamæleon typer også lavet i DFRS, men her som Det Omvendte Fleksible Rørflue System (DOFRS), og ideen bag ses på linket her:

http://lystfisker-liv.dk/index.php?option=com_search&Itemid=5&searchword=dubb&searchphrase=any&ordering=newest&limit=25&limitstart=20

Det vil sige, at den del, som har limet rør og de to vingeparter, får tilført en front, som er bundet på et rørflue rør, hvor hullet passer til det 1,8mm, og udvendig, er røret ca. 3mm. Jeg plejer, at brænde en krave på det tykke rør, det er den side, som vender ind mod vingen.

På det tykke rør, laver jeg en lang overvinge i hår, det er ofte Gede eller Fåre hår, og så der masser af glimmer over vingen, akurrart, som på en strips vinge, eller almindelig hår vinge.

En ting, som DFRS tillader, er at fronten på fluen, i det tilfælde her med en overvingen, ja den kan fiskes særskilt, så vis man lige mangler en kort flue uden krop, så monteres en løs krog, og man kan fiske vingedelen for sig, Har man været lidt forudseende, så laver man et par løse kroppe, med et bart stykke rør i front + et par bløde perler, evt. også lidt vægte, så kan fronten sættes på flere typer kroppe, og man har en fin let flue, vis vandstanden evt. er faldet, eller vejret bare er godt.

Nu er fidusen, at vingesektionen sættes ind i det tykke rør, som er kortet af, så det 1,8mm. rør, går ca. 5 mm. igennem, og nu er hensigten, at det skal låses med en 3mm. gummiperle.

Da gummiperlen kan tages af det 1,8mm. tynde rør, har man en situation, hvor frontdelen kan skiftes + at frontdelen kan laves som en form for reserve del, akkurat, som vingedele.

Nu er det normalt sådan, at løsdele, som Conehead – Kineserhatte – Rør kugler osv. ikke kan gå på 3mm. rør, men med DOFRS, da kan delene placeres på det tynde rør, og så låses med gummikuglen, så reelt kan alt tilbehør sættes på Kamæleon typerne.

Hvis man er bange for at ens 1,8mm. rør bliver for kort, så lader man røret være længere, før limning med vingerne, så kan man altid korte røret af, når gummikugler er sat på plads. Jeg vil nævne, at gummikuglen ikke skal limes, den klemmer fint på røret, og lim gør det jo så ikke muligt, at skifte delene!

Gummikuglerne bruger jeg i flere diametre / farver, også ovale, men altid i blød udførsel, jeg køber dem her, og det er en billig måde at lave dekoration på sine fluer, og til DFRS, er kuglerne fremragende, som låse:

https://seafishingbeads.dk/6-selvlysende-perler-

Jeg har til ovenstående fundet ud af, at det er vigtigt, at begge vinger, får samme type hår / skind, så giver det en fin effekt. Volumen må man selv prøve sig frem med, men generelt synes jeg, at fluer med den her type vinger, også med skum vinger, skal kunne trækkes lidt ned i vandsøjlen, så jeg bruger gerne en sinktip line eller et synkende forfang på små 2,5g., men alt det teknisk omkring grejet afhænger af, om der er meget grøde, og om det er 1 eller 2 hånds stænger, der bruges.

Fordelen ved fluer med skumvinger, er at de altid står korrekt, og min erfaring er, at fluetypen flytter en god del vand, og at fiskene tager fluen voldsomt, og er oftest rigtig godt kroget.

Jeg laver de flest skumvinger selv, i mosgummi, i forskellige faconer, ofte dekoreret med tape og fortrykte mønstre, men man kan købe ens skumvinger, ved at handle med Peter Falkenberg fra Nexø:

se linket HER

Det eneste minus, jeg mener fluerne her har, er at vis vandløbet, har mange tråd alger, så kan det være umuligt, at holde fluen ren, da den kan være sat helt til, og da virker tyndt hår og skum, som en magnet. En tandbørste er derfor en del af udstyret, den kan rense fluen, vis man giver sig tid til at rense fluerne.

Jeg synes, at Kamæleon typen er spændende, og der er rigtig mange muligheder, med påklædning af fluernes vinger, og heldigvis, kan alt tilbehøret bruges.

Omkring mønstrenes kroppe – haler osv., ja jeg bruger alle standard kroppene, vis der er plads, men vis man limer røret på skindsiden, så behøves, der jo ikke opbygning af kroppe, men bruger man vingedelen ovenpå krog / rør, så er der ingen grænser for kroppenes udførsel, da fluen så bliver traditionel sektionsdelt.

Hvad typer mønstre kan laves, som Kamæleon? Ja, alle typer, som kan få fordel af vinger, der skal illudere en farve / mønster forskel i højre og venstre side, men ved at ligge en overvinge på, med glimmer, så får man en ekstra mulighed, og får en fluetype, der fylder og flytter rigtig meget vand, men selve størrelsen, må man lige prøve sig frem med. Fluernes volume, kan jo i sagens natur blive meget kraftig, vis der er reelt er 3 sæt vinger på modellen, men vis man ser på, hvor mange lag en moderne hår flue har i sit vinge setup, så mener jeg, at det i praksis ikke har den store betydning, hvor meget fylde man ligger i sine Kamæleon fluer.

Jeg laver nogle Sunray Shadow, med meget lange vinger, ca. 25cm., især med overvinge af hestehale, og her bruger jeg en skumvinge, som har limet en hvid strip på, så jeg får en hvid / sort udgave af Sunray Shadow, hvor skumvingen løfter, de lange vinger. Normalt ligges der Påfugherl over den sorte vinge, men på de helt lange vinger, er Påfugherl for korte, så jeg bruger i stedet holografisk grønt flash, som giver fluen et fantastisk skær!

Metoden med at lime undervingen på skumvingen, er især effektiv, når der bruges meget bløde rigtig lange hår, såsom Fåre og Gede hår, da er skumvingen et middel, til at holde vingen fri af krogen.

Jeg gør nogen gange det, at jeg sætter en blød gummiperle fast på røret, under skumvingen, så er vingen løftet op, og bliver der, uanset, hvor meget strøm fluen skal igennem.

Da jeg udelukkende laver mønstrene i DFRS, så kan jeg bruge Sunray typen til både Gedde fluer – Tobis Fluer og selvfølgelig Havørred – Lakse fluer, og DFRS er her rigtig fint, da jeg kan få alle de varianter jeg vil, ved at skifte vinge og krop.

Belastede Sunray Shadow er jo i dag et anerkendt tiltag, og jeg bruger så alt, hvad der hører til at vægte, også alu rør, så der er ingen begrænsninger, især ikke vis man bruger DFRS, da kan man have alle mulige vægt tiltag liggende i æskerne, og det hele skal bare samles, når fiskeriet skal i gang.

Da jeg udelukkende bruger enkelt kroge på mine rørfluer, så vil jeg meget gerne have et gammeldags krogstyr på fluen, mest fordi jeg så kan vende krogen opad i vingen, og til fluer lavet i Kamæleon typen, synes jeg ikke at en løs krogmontage virker, men det kan jo være, at man skulle eksperimentere med et langt krogudhæng, vis man vil bruge en løs krogmontage!, så kan krogen fungere helt uden for vingen.

Vis man vil lave fluer med sammen limede vinger, og lave fluerne i små udførsler, så kræver det, at man kan modificere sine materiale mængder, både i volume og i fluernes længder, men det kræver øvelse, og nogle typer materialer, så som Craftfur har sine begrænsninger i hår mængden, da hårene er sat fast på bagbeklædningen, og her skiller hårene ad, vis strimlen bliver for smal, så til små fluer, bruger jeg indtil videre udelukkende ægte skind, da de kan klippes meget smalle, og alligevel bevare en forholdsvis god mængde hår. Jeg vælger selvfølgelig kvalitets skind, med de tyndeste huder, men vil man betale, kan man få rigtig mange fine typer skind, med tyndt skind, som giver nogle meget flotte fluer!

En måde at få en form for Kamæleon effekt på sine krogfluer, er at twiste en portion hår sammen med flere farver hår og glimmer.

Teknisk kan man lave sin twistning, så højre og venstre side af fluen er forskellig, det kræver blot at i lægget i løkken, er teamet, så man kan styre indbindingen, og her er masser af muligheder, både med natur hår og kunst hår. Mine fluer har noget der ligner Muddler hoved, og jeg har i mange år brugt Pom hoveder / kugler i ø10 og 12mm. Det er en fin størrelse til åens natfluer, og det sviner ikke, som med bukkehår.

Krogene til Muddler / Kamæleon typer, skal gerne have et stort gab, og ikke alt for korte i krogen, jeg bruger helst Mudstads gamle brune vådflue kroge i str. 10 – 1/0, og da alt i dag er modhage løst, så skal modhageren klemmes ind, og det betyder, at sådan noget som gummiperler, nu kan føres på krogen, selv om Pomhovedet er sat på plads, og det vil sige, at der kan laves mange gode tiltag på fluernes kroppe. Mine natfluer har normalt en fluoriserende perle, som butt, og perlen er limet på krogen, men jeg placerer perlen efter krogspidsen, og så ligger jeg det twistede materiale imellem perlen og Pomhovedet. Det giver en let men volume fyldt flue, og selve Pomhovedet trykker jeg op mod det twistede materiale, og så limes roden af twistningen før Pomhovedet, og selve Pomhovedet får en ganske lille klat sekundlim, med en nål, der stikkes ind imellem krogwiren og Pomhovedet.

Den type fluer her, er meget effektive til natfiskeriet, både på 1 og 2 håndsstænger, og det er ægte bule fluer, som fiskene virkelig går til, og med det store kroggab, er de fleste fisk godt kroget.

Nu kan de her typer fluer jo selvfølgelig bindes på mange fabrikater af kroge, men sørger man for at der er et stort kroggab, så kan twiste teknikken sagtens bruges.

Dekoration, som Junglecock og andet? Jo har man lyster i den retning, så skal det bare sættes på, men jeg deler ikke Michael Frödins tanker om, at en lakse flue uden Junglecock, ikke kan fange fisk, den tror jeg simpelthen ikke på!

Prøv at se på billeder og illustrationer, der er mange muligheder, enten lavet som ægte Kamæleon, eller bundet normalt ovenpå krog / rør, og jeg er da heldigvis ikke kommet på alle tiltag endnu, men har kun løftet en ganske lille flig af, hvad jeg mener, der kunne laves.

Knæk og bræk ved fluestikket.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard