143 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1433 gange.
Skum vinger – ballonhaler mm. 
Indsendt Lørdag d. 2 juli 2016 - af  Per Karlsen
Skum vinger – ballonhaler mm.

Skum vinger, har jeg arbejdet lidt med til rørfluer, og fået udvidet brugsområdet, mest med Mos skum måtter, som limes sammen med dekorations lim, så nu er der alverdens farver, og da jeg samtidig har dekoreret med fortrykte labels, så er der ingen grænse for dekorationen. Den skum type, der bruges er Mos skum et fantastisk materiale, som ikke suger vand.

Mos skum fås i alverdens farver, i forskellige tykkelser og i A5 – A4 – A3 ark, oftest i sæt, og er et meget billigt materialer.

Jeg har i mere end 30 år, brugt Mos skum til min fluebinding, og det er i dag et uundværlig fluebindings materiale.

Jeg bruger skum vingen, som den er, men jeg binder så vingen ind krogen både fladt, og på højkant. Vi fandt ud af, at alle gummiben, reelt kunne bindes ind i vingerne også, så noget af dekorationen, er i dag lavet med gummi ben sat i vingen, limet med sekundlim, ja så virker det også.

Skum vinger kan købes hos Peter Falkenberg:

se linket HER

De skum vinger, jeg bruger klippes ud med en dekorations saks, og jeg laver flere faconer i vingen, og flere størrelser, og min erfaring med at ligge fortrykte labels på vingen, gør at jeg først klipper vingen ud, når dekorationen, er sat på Mos gummiet.

Labels – tryk og praktisk brug i fluebindingen:

https://se linket HER

I dag har vi ud over ballondugen, eksperimenteret med udstansninger af materialer i badebolde - bade hætter, og flex folier, og har et bredt udbud, af hale typer /farver, der kan bruges alle vegne. Halerne kan selvfølgelig dekoreres med alle former tusch, og prikker – bølger og prikker er tilladt.

Selve halen, bruger vi på en enkelt krog, som så kan monteres på vores ende grej, og rørfluer. Halen bindes på enten originalt, med vandret flade, eller på højkant, og det giver en Jiggende type hale, som blandt andet sammen med de helt små Stripper blink, i falske gennemløber, fanger helt forrygende i P&T.

Jeg har så eksperimenteret med at få en ballonhale, sat på de skum vinger, som bruges på vores rørfluer, og det lader til, at det virker. Der er fanget laks i Danmark, og havørrederne i åen er også begyndt at interessere sig for ballonstykket i vingen, under nattens fiskeri, så jeg tror på, at vi har noget alternativ vinge, til at modsvare de glimrende strips vinger, der er klippet / skåret ud af et stykke skind.

Ballon halen limes direkte på skummet, og om det er oven på eller neden under vingen, er reel ikke vigtig, men da vingen ses nede fra, så synes jeg, at halen skal limes oven på. Der bruges almindelig Super Glou sekundlim, og der skal kun en ganske lille dråbe på vingen, og det holder!

Vi er ikke helt sikre på, om alt kun skal være ballon hale, mest fordi ballondugen mørner, så til vores gedde fluer, har vi valgt, at stanse halen ud i silicone badehætter, de er tykkere i materialet, og holder længere, men under alle omstændigheder, må man regne med begrænset levetid for halerne, men de kan nemt afmonteres, fra Mos gummiet, og så limes der blot en ny hale på.

Jeg har desværre grundet sygdom, ikke fået testet ovenstående godt nok, og de foreløbige fakta, er fra anden hånds viden, og jeg mangler endnu, at konstatere om ballonhalen hægter op, under kast og praktisk fiske, og om vingen evt. knækker, på selv lim stedet, da materialerne her bliver stenhårde, grunden limen.

En ting har vi dog nået at teste, og det er selve typen med skum vinge uden ballonhale, og det behagelige ved en rørflue med skum vinge er, at den altid står korrekt i vandsøjlen + alt tilsats materiale i form af glimmer, og andet virket fuldt ud, som almindelige rørfluers vinger.

Når jeg binder ovenstående rør fluer, så bliver det hele bundet i DFRS, mest fordi, at vinge delen, kan skiftes med forskellige typer kroppe, og så kan en ren skum vinget rørflue samtidig monteres med en påmonteret ballon hale, bundet på en enkelt krog, med en fluoriserende perle, som fix punkt!

Jeg mener så, at sætter man en ballonhale på vingen, så skal man sørge for, at ens krop / krog ikke rækker længere frem end spidsen af vingen, så vil halen ikke hægte op. Selve fronten, i form af hackler og evt. conehead, kan laves, som almindelige rørfluer, dog ville jeg ikke lave hackel længden, længere end vingen, så filtres hackel og glimmer ikke ind i ballonhalen.

Nu kan man så spørge, hvorfor lave ovenstående? Ja fordi man kan, og fordi, jeg tror på, at den form for tiltag, ville kunne trikke fiskene, især på de stræk, som er meget besøgt.

Med den gamle fluewobler in mente, så er jeg sikker på, at det tiltag her, vil kunne give nogle fine oplevelser + at det kunne være et tiltag i ens fluebinding.

Nu er det her jo ikke det eneste, man kan med skum og ballonhaler. Jeg har i mange år lavet nat fluer til kysten fiskeri efter havørred, og her er det en simpel sort cigar, der virker – 1 stk. sort ballonhale og en krop af sort skum, formet som en cigar . bundet på rør i DFRS, så kan man skifte kroppe – skeer og haler, som man nu lyster, og ja fætter havørred knalder til ude i mørket – det virker bare:

https://se linket HER.


Nu er det ikke kun fluer, som får tilført en ballonhale. Jeg har sat ballonhalen på mit ende grej, både i salt – fersk vand, og i perioder, har det virket. Nogle typer blink kan have ballon halen limet på en af fladerne, men da jeg udelukkende fisker med enkelt krog, så bliver halerne bundet på enkelt krog, og nedbindingen skjules med en fluoriserende gummi perle.

Måden med krog og ballonhale er jo oplagt til ens gennemløbs blink, men også til ens ende grej til gedder og torsk, er det fint, her gør jeg dog det, at jeg laver halerne en del større, noget a la Wiggle Tail der udklippet ud af et stykke ballonhale, eller vis det skal holde lidt længere, en silicone bade hætte. Skabelonen til at klippe Wiggle Tails ud, laver jeg som et print på en label, så klæbes det på ballondugen / badehætten, og man kan lave halerne næsten helt ens. Montagen på krogen, følger der andet, de kan bindes på krogen, eller man køber de løsdele, som hører til de original Wiggle Tail.

Billedet viser, hvad der generelt skal bruges til at lave rørfluer med ballonhaler og skum vinger, men metoderne kunne være alt mulig andet.

Demo fluerne er ganske simple i deres opbygning.

Eksempel:

Vinge del bundet på ø1,8mm. rør i klar, skal være så langt at de stikker ca. 10mm. udenfor kroppen, så krogstyret kan komme på.

Bindetråd: Hvid 0,06mm. Microfuse.

Vinge: Mos gummi orange, oven på labels i sort / orange klippet i spidst blad silhuet!

Vingedekoration: Fluo. orange snørebånd + orange gummi ben, lagt på tværs i vingen, og limet med sekundlim. Snørebåndet laves med sorte tusch striber.

Krop: 1 stk. ø3mm. rørflue rør 10mm. lang – dekoreret med gul baggrund og røde polka prikker, som printet label, og forseglet med klar krympeFlex.

Front hackle: Jailhouse Marabu i farven Hot orange / sort – twistes som, fronthackle.

Hoved: ø6mm. Conehead - tyndskallet (Letvægt) Fluo. Rød.

Krogstyr: Hot Orange standard silicone slange inder diameter ø.1,8mm.


Hale: 1 stk udstanset ballon hale i Hot Orange badebold materiale + sort tusch striber - bundet på en karpekrog str. 8, med en ø5 mm. blød rund fluo. gummi kugle, som fix punkt.

(Bemærk at kroggabet vender opad!)

Mønstrene med skum vinge og ballonhaler, behøver ikke at overdresses, men især marabu fibre, som twistet hackel, er forrygende, sammen med en levende ballonhale.

Håber at ovenstående giver lyst til lidt at eksperimentere med ballon materialer og andre plast materialer.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard