28 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1301 gange.
Sunray Shadow rørfluer. 
Indsendt Fredag d. 1 juli 2016 - af  Per Karlsen
Sunray Shadow rørfluer.

Netop i disse dage, er der fuld gang i laksefiskeriet i det meste af Nordeuropa, og et fluemønster, der garanteret bliver luftet og fanger fisk, er alverdens udgaver af Sunray Shadow

Jeg har i de seneste mange år arbejdet med Sunray Shadow inden for DFRS (Det Fleksible Rørflue System), og har bindemæssigt, lavet en masse eksperimenter, som så har været delt ud til nogle testfiskere, som har afprøvet tingene rundt om i verden.

Når talen er på Sunray Shadow, så er jeg personlig af den mening, at det først og fremmest er et genialt mønster, let at lave, let og bruge, men lidt besværlig at få originalt vingemateriale til, men det er da heldigvis løsninger på, da der er mange typer lange hår, der kan erstatte det ægte abe hår.

For nu mange år siden, havde jeg en tysk fiske kammerat, som var en eminent fluefisker, og oprigtig talt en møg elendig fluebinder, men han havde nogle ikke helt tosset ideer, som her i de senere år er kommet til udtryk, med rigtig meget tilbehør til vores fluer, især rørfluerne, dog uden at han var ophavsmand til tingene, men hans tanker gik i den retning, moderne rørfluer bindes på i dag.

Han var endog meget begejstret for det originale mønster på Sunray Shadow, og hans arbejde i Hamborgs store havn, gav ham i perioder mulighed for at få de rigtige abehår, nemlig Sort-hvid Colobus abe, både legalt, og af uransagelige veje.

Han var dog efter, da det blev meget svært at skaffe de rigtige vingematerialer, at vingen, om man så må sige kunne genbruges, og han kom daværende med den ide’, at vingen kunne bindes på et lille rør, som en løs vinge, og så sættes i et givent tykkere krops rør.

Jeg kunne godt lide tanken, og vi prøvede at finde rørflue rør, der kunne sættes sammen uden problemer, men det lykkedes først, da Michael Frödins Fits rørflue rør, kom på markedet.

I dag er der mange flere muligheder med rør, men tanken omkring en løs vinge, en løs krop, der sættes sammen, til en hel flue, var egentlig, den svage opstart til DFRS, og måden, er dag brugt til snart al det jeg personlig bruger af rørfluer.

I dag bruger jeg mange typer lange hår til mine egne Sunray Shadow, både ged og får kan i perioder fås i meget fine længder, og jeg køber det gerne i hele skind, så er der noget at vælge ud, til rigtig fine vinger.

De sorte gede skind kan købes flere steder, men sjældent i hele skind, men er det til at få fat i, så er det med at slå til, men ellers satser jeg på Islandske lamme skind fra Coop:

https://coop.dk/soeg/soeg?pagecontext=webshopDk#?q=Islandsk%20lammeskind


De skind fra Coop bruges tit i butikkerne, som dekoration, og er man på pletten, så kan de skind godt købes for en billig penge, når dekorationerne skal skiftes ud. Sådan 2m2 rækker langt!

De hvide lamme skind kan både bruges til vingestrips og afklippet traditionelle vinger, men så kan de med lidt gelinde også farves, og ikke mindst laves til stribede vinger, her bruger jeg blot vandfaste tusch farver, og får på den måde en masse farve muligheder til vingerne på Sunray Shadow.

Jeg har lavet et par artikler, hvordan jeg griber farvning af lamme skind an:

http://lystfisker-liv.dk/index.php?option=com_search&Itemid=5&searchword=fluebinding&searchphrase=any&ordering=newest&limit=30

Kroppene til Sunray Shadow har været et sjovt område at eksperimentere på, og jeg fandt ud af, at holdbarheden på de forskellige typer tinsler og andet, var lidt svært at styre med lim og lak, så jeg valgte at bruge krympeflex i stedet for, både i klare udgaver, og i farver + noget så simpelt, som sugerør i alverdens farver. Sugerøret sættes blot på rørflue røret og krympeflexen over, og de meste rørflue rør, har samme flyde temperatur, som krympeflexen, så det sidder rigtig godt fast.

Vis man laver en større produktion af løse kroppe, eksempelvis bruge alle 22cm. af krops røret, i en arbejdsgang, og så skærer røret over med en hobbykniv, så lad være med at brænde enderne, men i stedet ligge en lille klat 10 sekunders lim i enden, herved låses materialerne, og man er fri for skære inder diameteren op.

Når jeg bruger krympeflex, så krympes der i forholdet 2:1, så klemmes røret ikke så meget sammen, at det tynde rør ikke kan gå i.

Det at lave dekoret rør, kan jo gøres på mange måde, med mange forskellige materialer + at i dag, findes der rigtig mange farve i selve rørene, så man let kan lave al mulig dekoration, vis man er lidt forsigtig med sin varmeblæser, så kan krympeflexen være en god – hurtig og billig løsning.



http://lystfiskerliv.dk/index.php?option=com_search&Itemid=5&searchword=fluebinding&searchphrase=any&ordering=newest&limit=30

Skulle man få de lyster, at ens Sunray Shadow skal være omkring 25cm. lange i vingerne, så kan jeg anbefale heste hale hår, det giver nogle virkelig fine længder, om end det ser voldsomt ud, så er sådan en overstørrelse Sunray Shadow brugbar både i Danmark, og i Norden i det hele taget.


Mønsteret Sunray Shadow kan jo bruges både som almindelig rørflue, men også som Hitch flue, og dette gælder også i DFRS.

Hullet til forfanget i Hitch tuben laver jeg med en nål, eller et lille 1mm. pinolbor.

Prøv at skimme Jesper Forhmanns hjemmeside med Sunray Shadow, der er mange gode tips:

se linket HER/


Når jeg laver vingedelen i DFRS på det lille rør, så laver jeg den i forskellige længder, mest fordi jeg i min serie af Sunray Shadow, laver kroppe / vinge er mange længder, og også med mange typer rør, såsom Us Tube – Bottle Tube og generelt alt, hvad man i dag kan købe af vægtet tilbehør.

De Sunray Shadow på billedet er nogle store drenge, med 15 cm. vinger bundet på et ca. 60mm. langt ø1,8mm. rør, som passer i de alu rør, som kan købes færdig. Alu rørene er uden forring, og er op til 8 cm. lange!!

Nu er det sådan, at ideen med løse vinge indstik, giver fiskeren en fordel mere. Han kan bruge vingedelen, uden at sætte en krop på, men så plejer jeg kun at bruge de indstik, som hører til de små Sunray Shadow, og det vil sige rør længde fra 15mm. – 40mm., og da jeg fisker med enkeltkrog, vil jeg gerne have et silicone krogstyr på vingedelen, så kan krogen vende opad i vingen, det kan give en god krogning, men opdager man at fisken ikke bliver kroget, så kan jeg godt finde på, at sætte krogen løst, og så lave afstanden fra rør og ca. 1 cm. forbi vingen, her bruger jeg så 2 stk. fluor. Flådstop, så kan man hele tiden justere længden, som krogen hænger uden for rører + flåd stoppet virker, som atraktor.

Om krogen hægter op, ja det skal man nok regne med, men er man over, at lave et stop i line fremføringen, lige før fluen lander, så plejer fluen ikke at hægte op.

Som det kan læses ud af det her, er der mange muligheder med Sunray Shadow både i den traditionelle udførsel men også i DFRS, og hvad farver er så bedst?

Ja, den traditionelle sorte / hvide er nok slet ikke til at undvære, men en helt sort, er heller ikke tosset, og ja jeg bruger så også i dag Sunray Shadow, som har vinger i rene kunstmaterialer + masser af glimmer, og alt det rørflue tilbehør, som kan købes til moderne rørfluer.

Med andre ord mønsteret Sunray Shadow kan varieres over et meget stort tema, men er man interesseret i, hvad den ægte varer er, så prøv at Google mønsteret Sunray Shadow, og læg mærke til at Sunray Shadow, sagtens kan være endog meget simpel, i sin opbygning:

Nu er det ikke kun i ferskvand, at typen Sunray Shadow kan bruges. Jeg laver flere typer, som skal efterligne kystens Tobis og små sild, men også mine gedde fluer laves i Sunray Shadow typer, og er lette og fanger særdeles mange gedder!


En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard