34 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25611 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Grej
  Læst 1197 gange.
Det behøver ikke altid at handle om fisk 
Indsendt Lørdag d. 6 februar 2016 - af  Erik Egvad Petersen
ABU står stadig for mange lystfiskere som en del af historien bag grejudviklingen. Mange af os har fulgt med siden Cardinal 44, 66 og 77 blev en del af udstyret. ABUmatic blev lidt glemt i udviklingen.

Af Erik Egvad Petersen

- Vi har et ægtepar, der næsten udelukkende bruger ABU-fiskegrej fra halvfjerdserne, fortæller Thomas Heisel fra Mjøls Lystfiskeri. Ægteparret fisker tit sammen i SØ1 og begejstrer med brugen af Cardinal-fiskehjulene, der i halvfjerdserne var den svenske fiskegrejsfabrik største salgssucces nogensinde. Ingen dansker med respekt for sporten, kunne sige sig fri for at have fiskegrej, der var mærket med ABU og byen Svängsta, der ligger i det sydlige Sverige. Og i øvrigt stadig gør det. Næsten i kastelængde fra den legendariske Mörrumsån.
Brugen af det gamle fiskegrej er med til at cementere, at man egentlig ikke behøver at have de sidste nye hjul eller stænger for at kunne fange fisk med snøre og krog.

ABUmatic og Spoco Sport i Aabenraa

I halvfjerdsernes Aabenraa var pengene små hos de unge lystfiskere. Eet af de steder hvor man bl.a kunne købe spinnere var sportsforretningen Spoco Sport. Jeg mener at kunne huske at indehaveren hed Dall. Her kunne man købe spinnere til kr. 2,85 og når han holdt udsalg så afsluttede han med at give yderligere 50% på udsalgsprisen for at få ryddet op på lageret.
Ånden fra dengang mødte jeg igen i dag. Ude hos Mjøls Lystfiskeri. I form af to prægtige ABUmatic fiskehjul. Modellen 30A kan dateres helt tilbage til mellem 1961 og 1966 hos ABU. Med en kapsel i den prægtigste grønne farve. Modellen 120 stammer fra perioden 1967 til 1980. Forskellen mellem et fastspolehjul, et multihjul og et ABUmatic er til at tage at føle på. Jeg tror at ABUmatic kom til verden for at gøre det nemt og lækkert for rigtig mange at smide snøren ud. Slut med linekludder. Men det sjoveste og mest spændende var hjuletuiet. Det var med SPOCO`s navnetræk på og man er ikke et sekund i tvivl om hvor de hjul er blevet købt.
Hjulene kører stadig. Om end ikke som den dag de blev produceret i Sverige og eksporteret, men de kører og der sad line på. Et kig i mit eget grejskab bragte et ABUmatic 220 frem fra den mørke del af skabet. Det hjul er produceret i periode 1971-1978. Hjulene skal tjekkes efter og lur mig, om de ikke får deres næste liv med et par ture ud i Mjøls Lystfiskeri i SØ2. Måske en lille rødhåret pige, der ifølge sin mor også vil ud med fiskestangen når hun først bliver så stor at hun kan bære den, fanger sin første fisk med et af disse legendariske hjul…..vi får se….

Knæk og bræk til alle derude…..

I mellemtiden er solen kommet frem på himlen og så skal jeg da lige ud og prøve om de gider hugge……..


Erik Egvad Petersen - Jeg er derude…….




Klik på billedet, for større udgave.

Læs mere >> 

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Det behøver ikke altid at handle om fiskaf: Heinz Gerhard
RE: Det behøver ikke altid at handle om fiskaf: Steen Tofte Pedersen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard