53 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Dansk endegrej historie
  Læst 1328 gange.
Gennemløbere – montage – tilbehør. 
Indsendt Lørdag d. 21 november 2015 - af  Per Karlsen
Gennemløbere – montage – tilbehør.

Jeg har alle dage, været bruger af blink i gennemløbs typerne, og jeg har eksperimenteret meget med typer, som passer til mit fiskeri.
De normale gennemløbere med hul igennem hele blinkets længde, er nogle rigtig fine typer, så længe man kan få snøren igennem, men som hjemmestøber, har jeg alle dage, ladet specialister lave den type blink, mest fordi det kræver stor dygtighed, at få en gennemløbs blink / pirk lavet ordentligt, uden at der er gennemslag af tråden, når der støbes.

Jeg har simpelthen ikke tålmodighed til at få tråd og andet ordnet korrekt, så når talen er på gennemløbere med hul igennem hele blinkets længde, ja så betaler jeg mig fra det, og kan i dag få nogle forrygende flotte blink, i netop den type.

Nu er der flere afarter af en gennemløb, og jeg bruger reelt det hele, mest fordi jeg også bruger afstøbninger af tyndplade blink, og ja, en Stikling er jo ikke nem, at lave med hul hele vejen igennem, så der må tænkes kreativt, når de tynde plade blink, skal laves til gennemløber.

Salige Remi Garder, var en god hjælp, da jeg forelagde ham mit problem, med at de tynd vægede blink, skulle bruges som gennemløbere, og ja Remi Garders svar var, brug de originale huller i blinkene, og sæt en stump klar rørflue rør i hullerne, brænd rørene i begge ender, og vælg den side, hvor snøren skal igennem, og stik så en varm nål igennem rørflue røret på tværs, og vupti, så var der en gennemløber i tyndplade også, der skulle bare lidt perler og krog til, hvor simpelt kan det være!

Typen med rørflue rørene, har jeg brugt i små 30 år, og har i dag forfinet mine gennemløbere, med flere forskellige måder, at få snøren igennem blinkene.

Nr. 1: Metoden her bruges af folk på Sjælland, og det, der sker er, at man i sin støbeform, har en lavet knold på det sted, hvor ens huller normalt er. På den måde her, med udskrabning af en fordybning i formen, så kan man, når blinket er støbt, bore et ø1mm. hul, i ca. 30 graders vinkel, i hver ende af blinket, og man får en falsk gennemløber. Man skal huske, at få hullerne afgratet, så snøren ikke skæres over, og så er blinket klar til montage med de løsdele, der hører til. Et tiltag, med alle typer støbte gennemløbere er, at beskytte sine huller, når der skal males og dekoreres. Jeg bruger tit en forholdsvis tyk snøre, som placeres i hullerne under hele male processen, så kan man trække linen ud af hullerne, når malingen er tør, og hullet er helt frit, og klar til brug.

Nr. 2: er en metode, jeg fik ideen til, da jeg fik fingre i nogle små tyller til mit hornfiske fluer. Disse tyller er ca. 6mm. lange, lavet i messing eller alu, som er kameret, og har en opstukning i den ene ende, som en lille krave, og et hul med en diameter, der er ca. ø1,5mm. Det, jeg gør er, at på mine støbte blink, bore jeg ikke hullerne, men tager en lille nøgle fil, rundfil, og filer en lille rille midt på blinkets ende, heri bliver tylleren lagt, og limet fast med 10 sekunders lim. Tyllerens opkravning, skal vende ud over blinkets ende, og man skal sørge for at kraven støtter op mod blinkets ende, så kan tylleren ikke bevæges sideværts.

Man har nu et blink, med 2 limet tylere, på den side man har valgt at fiske, som gennemløber, ville man vælge den side, der er mest hul. Nu er det sådan, at det ikke kan holde, kun at lime med loctite, så der skal en proces mere til, og her skal man bruge det Plasticpadding, der bruges til reparation af jern, i metal industrien. Man sørger nu for, at få blandet sin Plasticpadding, så man kan arbejde med massen i små 10 min., og så bruger jeg en tandstik, til at ligge et lille lag Plasticpadding rundt om tylleren. Sørg for at noget af Plasticpaddingen kommer ned på selve det støbte materiale, så binder det utroligt godt på blinket, og tyllerne sidder rigtig godt fast. For at få et godt fæst på det støbte materiale, så børster jeg ender på blinket med roterende stålbørste, og renser i Celluosefortynder, før jeg filer hakket, så binder Plasticpaddingen maksimalt. Nu kan man male sine blink, som plejer, og jeg blænder tyllerne af med en stum tyk snøre, så har man mulighed for at rense hulerne, når malingen er tør, og man har noget at hænge blinkene op i, vis man ønsker at dyppe sine blink.

Nr 3 ligner den måde man sætter tyllerne på, men her bruges en stump rørflue rør. Røret er meget specielt, da det er lidt stift og hvidt, med et gennem gående hul på ø0,75mm. og en yder diameter på ø2,75mm. Jeg skærer røret over med en skalpel, i ca. 12mm. længde, og der skal være et nyt skarpt blad på skalpellen, ellers klemmer man rører sammen, og man kan ikke få snøren i rørets hul. Røret sættes på blinket, nøjagtig, som tyllerne, og med samme brug af Plasticpadding.

Ved brug af det lille rørflue rør, kommer linen naturlig tættere / nærmere på blinkets flader, og i forbindelse med meget fedtemøg i vandet, kan det gøre, at linen ikke bliver møjet til, og man kan fiske forholdsvis uforstyrret.

Nr. 4 er i dag en anerkendt måde at lave sine blink til gennemløbere, man tager springringene af sine blink, og sætter snøren igennem blinkets huller, montere perler og krog, og så er man i gang.

Vil man læse mere om gennemløbere generelt, så kig forbi de link her:

https://se linket HER

Prøv at søge i Læsestof - på Per Karlsen eller Gennemløbere.


Fordelene ved alt gennemløb er i mine øjne, at blinkene går meget bedre, end traditionelle ring monterede, og så kan man vende sine blink, alt efter situationen ude ved vandet + hvad man nu mener, er bedst.

Da jeg bruger gennemløbere alle steder, har jeg i nu mere 30 år valgt ikke at fiske med 3 kroge, dels er det muligt, at fiske frækt med enkelt krog, de er lettere at få ud af fiskens mund, og jeg mener, at der overlever flere genudsættere, når man bruger enkeltkrog.

Talen om dårlige krogning med enkeltkrog, kan jeg ikke genkende. Jeg er helt sikker på, at jeg har fået lige så mange blivende fisk med enkeltkrog, som den gang jeg brugte både enkelt og 3 krog.


Krogtyper i enkeltkrog? Ja jeg bruger mange forskellige typer, over karpekroge til rustfaste specielle kroge, så mit udvalg er stort, valgt ud fra, hvad jeg finder mest effektivt.

Montage dele til gennemløbere, har alle dage indeholdt en eller anden form for perle, som sættes imellem krogen og blinkets ende.

Jeg bruger normalt gummiperler, i mange størrelser, de skal passe til blinket, og til den type af gennemløber man har valgt, og til rørflue rørene, så vil jeg meget gerne have en ekstra blød rund perle imellem krog og blinkets ende, så beskytter man røret.

I de senere år, er fluesnapperen brugt til montage til gennemløbere, og da jeg har brugt fluesnappere siden midten af 60erne, så var det naturligt også at bruge dem til sine blink og woblere. Ud over svirvler og andet, så har karpefiskerne og især fluefiskerne, mange småting, der kan være rigtig gode til montage på gennemløbere, og her tænker jeg på de fine Moser ringe, som kan være rigtig fine at forbinde hovedlinen med, og samtidig kan der laves nogle montager til ophængerne, hvor det hele er sat i Moser ringen.

Prøv at søge i Læsestof under Moser ring!

Når man bruger fluesnapperne til montage af blink, og andre typer ende grejer, så vær opmærksom på, at nogle mærker af fluesnappere, kan åbne sig, så tingene falder af. Det kan også ske, når fisken springer, men der er en måde, at undgå at fluesnapperne åbner sig, og det undgår jeg ved at gøre flg:

Jeg sætter krogen i fluesnapperen, og så låser jeg den ved at binde en fusionsline på det sted, hvor fluesnapperen lukker sammen. Jeg bruger et dobbelt halvstik, som jeg klipper tæt af, og giver en ganske lille klat 10 sekunders lim. Så er fluesnapperen forsvarligt lukket, og kan hurtig åbnes, ved at klippe eller brænde låsen af, og der kan monteres nye ting igen.

Hvad bruger jeg til montering til selve gennemløbs delen? Ud over løsdele, som beskrevet, så bruger jeg en speciel line til montage til blinkene. Det drejer sig om mærket Take Akashi, fra Kina, en speciel line, der er en mellemting mellem speciel nylon / fluorcarbon, som er lidt stift, men utrolig stærkt. Jeg bruger 0,30mm. klar, med en brudstyrke på 13kg! Akashi bruger jeg i dag til alt mit fiskeri, især de små diametre er fremragende til eksempelvis tørflue fiskeriet!

Jeg bruger fluorcarbon, som slagline, da jeg har meget svært ved, at lade gennemløbere med fusions liner, og for at undgå bøvlet med fusionsliner, så er fluorcarbon bare sagen, og med den styrke Akashi har, så harmonere det fint med de fusionsliner jeg bruger til daglig, som hovedline.

Opbevaring af stumper til brug ved montage af gennemløbere kan være mange ting, jeg har tit mine dele i plastposer, af og til også blinkene, som kan være for monteret, men oftest har jeg forlods monteret krog, fluesnapper, og perler på et klipbord, så kan jeg lynhurtig montere tingene, og de fleste ting, kan ligge i lommerne på fiskejakken.

Jeg håber med ovenstående, at vække interessen for brug af gennemløbere, og jeg håber også, at man selv vil finde på noget. Gennemløbere er i nogens øjne noget bøvl at arbejde med, men jeg tror, at de forskellige tiltag med falske gennemløberes montager, måske kunne lokke nogen på den vogn, nemlig at bruge ens blink, som gennemløbere, det er i mange tilfælde gennemløberen, der fanger, så måske var det en ide’, at give det en chance.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Gennemløbere – montage – tilbehør.af: jens rasmussen
RE: Gennemløbere – montage – tilbehør.af: Per Karlsen
RE: Gennemløbere – montage – tilbehør.af: Carsten B Hansen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard