29 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1838 gange.
Farvning af lammeskind 
Indsendt Mandag d. 6 april 2015 - af  Per Karlsen



Farvning af lammeskind.

Når man, som under tegnede, har farvet fluebindings materialer i mere end 50 år, så er der også nogle materialer og farver, man holder sig langt væk fra, når talen er på, at farve sine materialer selv.

De bløde typer af skind, såsom får og lam + farven sort, ja det er ikke noget jeg så gerne vil farve selv, men i nogle situationer, så er man alligevel fristet, især vis der er lidt økonomi i det også.

I dag kan man købe nogle helt forrygende skind, især i Coop regi, og der er flere muligheder, og jeg faldt for nogle år siden for de hvide lamme skind, som Coop brugte til at dekorere, deres udstillinger med.

https://delt.coop.dk/soeg/soeg?pagecontext=webshopDk#?q=%C3%98kologisk%20islandsk%20lammeskind

Dels var skindene godt store, med masser af under uld + hår længder på små 25cm., og jeg investerede ret hurtig i både et hvid og sort skind.

Med så meget materiale, til ens havørred / lakse fluer + geddefluer, ja så er der tanker om, at hvid og sort, måske skulle have andre farver, at blande med, så jeg kiggede lidt på, at få det hvide skind farvet.

Det var ikke godt, da den meget fine skindside, lynhurtig krøllede begge ender sammen i farvebadet, og som strips til vingen, var det et overstået kapitel, men hårene, ja uha det var noget der duede, meget levende, og flotte fluer, men jeg ville så godt prøve, om man kunne bevare skindsiden, når der blev farvet, så havde man mange muligheder med langhåret fluer med strips, som vinger.

Jeg gik i tænkeboks, og fandt i arkivet over farvning af fluebindingsmaterialer, nogle tiltag vi havde i midten af 80erne, hvor et isbjørneskind, var i samme situation, nemlig en meget stiv skindside, når farven var tørret, og bindeklar.

Nu var isbjørneskindet ikke beregnet til vinge strips, men til haler på GP laksefluer, så der blev egentlig ikke gjort mere ud af det, andet end at tankerne, var noteret ned på et stykke papir.

Den gang var tanken, at sætte skindet fast på et stykke træ, så skindet blev fastholdt under farvning + at selve skindsiden kun lige blev dyppet ganske let, nemlig ved at træ stykket flød oven på farvebadet.

Til lammeskindene, blev ideen med at sætte skindsiden fast på et stykke træ ført ud i livet, og jeg var klar over, at det stykke skind, som skulle på træet, ikke måtte have underulden med, da det klumper helt sammen, og næsten ikke er til at få redt ud igen, da underulden filtre, i varmen i farvebadet.

Ideen med træstykket blev løst med en liste i 16x16 mm. træ, og jeg valgte at lave ophænget, af krogen fra en gammel træ bøjle. Til at holde skindsiden på træ listens bagside, lavede jeg 4 små ø1mm. huller, hvori jeg placerede 4 nipsenåle, og som lås oven på trælisten, var der er stykke skum, fra en pilatis måtte.


Nu kommer der et træls job, idet underulden fra skindstykket skulle redes ud fra den skind stump, der skulle farves. Til det bruges en lille kraftig kam, som hundetrimmerne bruger, og underulden gemmes, og farves særskilte.

Der er utrolig meget under uld på lamme skind, i en udsøgt kvalitet, i længer fra 1 – 4cm., og brugbare til mange ting, såsom Sculpin hoveder – dubbing kroppe og til at blande i anden type dubbing.

Jeg farver i rustfrie gryder, dels er de nemme at rengøre, og så er de gode at opvarme på mit elektriske Bokum komfur, med snegle varmelegemer. Bokum komfuret har ikke installeret timer, så varmen kan stilles fra 50 grader til 400 grader på 4 indstillinger, og da jeg har 2 snegle på komfuret, kan jeg reelt farve i 2 gryder ad gangen, vis det skulle være aktuelt.

Selvom det er et stort arbejde at sortere under uld fra, lave lister til ophæng, og sætte stumperne på, så kan det betale sig, for tingene er klar, når det hele er farvet og tørret, og ja så er det bare at få bundet sine fluer.

Fidusen med at få skindet sat på en liste er så, at kun lige få dyppet skindsiden i gryden, så farven svag markere skindsiden, så bliver bagsiden ikke stiv, som et bræt, når den er tør, og kan så bruges til vingestrips.

Min måde at farve på, er erfaring med mere end 50 års farvning, og jeg bruger gerne Veniard farver, men kan man få de små kapsler med Dylon farver, er man også godt kørende.

Jeg farver på akkurat samme måde, som det link her forklarer:

se linket HER


Min farve temperatur til lamme uld, er ca. 73 grader, så krøller de lange hår ikke helt sammen + skindstykket er tilpas blødt til, at vingerne kan laves, som strips.

Jeg gør dig en ting anderledes end anbefalet med farvebadet, jeg har salt og eddike i badet fra starten og varmer det hele op inden farven kommer i, det giver mig det bedste resultat.

Har man energien til at rede skindet fri for under uld, og sætte det på listerne, så er vejen åben til rigtig mange gode flotte farver, og jeg bruger disse typer lange hår til mange ting, blandt andet laver jeg mine spay rejer med haler af lamme skinds hår, så behøver jeg ikke at købe de dyre spay nakker, men kun spay hen, til krops hackler, da lamme skinds hårene virker lige så godt, som haler på Pattegrise, som originale spay fjer. Fiskene synes ikke der er forskel, så er der vel ikke nogen grund til at blive ruineret, ved investering i spaynakker!

Ud over rejer, så er lamme skinds hår forrygende gode til varianter af Sunray Shadow typer, og til gedde flue, kan der laves fluer med stor volumen, men lave vægte.

På billederne ses, nogle af opsætninger, og de farver, jeg operere med, og de bundne fluer er eksempler på, hvad jeg bruger lammeskindene til.

Selve underulden, kan godt være en udfordring at farve. Det har tendens til, at blive en del mørkere i farverne, men da det kan blandes med al mulig dubbing, så kan man jo variere sine farver, efter behov.

Jeg håber, at metoden med at placere skindsiden på en liste, måske kunne være løsningen til farvning, af de oftest besværlige langhårede skind, men også en metode til bevaring af skindets bagside, så det kan bruges, som vingestrips.

Nu er min løsning jo en ren amatør udgave, og er der nogen, som har en mere ”professonel” løsning, med samme virkning, ja så hører jeg gerne om det, man skal jo lære hele livet!

Knæk og bræk.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard