44 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1369 gange.
Snaelda - Francis og alle de andre. 
Indsendt Søndag d. 18 januar 2015 - af  Per Karlsen
Snaelda - Francis og alle de andre.

De mere specielle fluemønstre til brug i det moderne fluefiskeri, er ofte meget gamle traditionelle mønstre, som har vist deres værdi, i rigtig mange år.

Jeg har i flere omgange være i gang med binding af Snaelda og Francis typer, både på krog og rør, og jeg må indrømme, at det er flue typer, jeg ikke så gerne, vil lave alt for mange af, mest fordi jeg synes, at det er noget bøvl, at lave fluernes kegleformet krop.
Dog gør øvelse mester, og jeg har op gennem årene fundet på meget, for at gøre det lettere at binde, den meget specielle krop.

I dag, kan der købes nogle meget fine tiltag til disse fluetyper, hvor man især på CNC drejebænken, kan fremtrylle kroppe i metal eller plast, men jeg synes, at de fleste tiltag, mangler en krave i begge ender, så kroppens bindematerialer og rib / evt. krops hackel, bliver hvor det skal være, nemlig på det afgrænsede område, nemlig keglen.

For nylig, så jeg et meget smart og gennemtænkt tiltag, til den kegleformet krop, nemlig en CNC drejet kegle, lavet på noget der kommer i nærheden af en Bottle Tube, og det tiltag har det, jeg gerne vil have, nemlig konisk krop, i ass. længder, lavet i metal og plast, men dimissioner, der passer til standard rør i plast og metal, ja så bliver det ikke nemmere, at lave fluer med koniske kroppe.

Se linket her, jeg tror ikke, at det kan købes endnu, men smart ide’:

se linket HER

De traditionelle fluemønstre, såsom Snaelda – Pig Belly – Francis og Aleys, har jo alle gode traditionelle materialer i original mønstrene, men kreative fluebindere, verden over, er jo ikke bange for at bygge på mønstrene, og jeg er vældig imponeret over, hvad der arbejdes med.

Prøv at runde det link her, og se hvad en Tiger Super Snaelda byder på:

se linket HER

Nu er der jo meget kreavitet, når talen på at få noget lavet nemmere, det gælder også omkring de kegleformede krop, og jeg har op gennem åerne, fundet flere løsninger, for at kunne lave ovennævnte mønstre hurtigt og professionelt.

Det nemmeste, har altid været, at få 2 rør sat sammen, så man har om så må sige to etager, at bygge kroppen op på, og en god lak / 10 sekunders lim, er jo altid en mulig løsning, så er der hold på det hele.

Da vi fik adgang til metal rør i Bottle Tube, var oplagt, at lave keglen på den koniske krop, som de fleste Bottle Tuber har, og senere valgt man at lave Bottle Tuber med lang konus, så var der rigtig muligheder, med at få en kegleformet krop, med den rigtige belastning + en god omgang 10 sekunders lim.

En måde jeg lavede rigtig tunge Francis på, kan ses her (Bind med lektioner - Per Karlsen - del 8):

http://lystfisker-liv.dansklaksefiskeri.com/index.php?option=com_content&view=article&id=728:bind-med-lektioner-per-karlsen--del-8&catid=121:pk-fluer-per-karlsen-bind-med-lektioner


Til de lettere ubelastede typer i rørflue mønstre, som Snaelda og Francis, fik jeg for nu mange år siden, et fif om at bruge PCR rør, og med de moderne rørflue rør, var der åbnet, for en fin måde, at skabe underdelen, til de koniske kroppe.

Jeg har købt en ordentlig dynefuld, da PCR også bruges som hovedet på Tobis og Gedde fluer:

https://se linket HER

I dag laver jeg, som så meget andet, mine mønstre med kegleformet krop i DFRS, og det gør jeg, for at kunne veksle farver og setup, så det passer nøjagtig til mit fiskeri.

På billedet er vist nogle eksempler på mønsteret Snaelda, og til det bruger jeg flg. materialer:

1 stk. PCR rør.ca. 21mm. lang.

1 stk. ø5 / ø3mm. rørflue rør ca.15mm. lang.

1 stk. ø3 / ø2mm. rørflue rør ca.40mm. lang.

1 stk. ø1,8mm. rørflue rør ca.50mm.

1 stk. ø4mm. fluoriserende gummi kugle, er normalt i 5 ass. farver!

Belastning kunne være en Conehead – Kugle eller en disk, men eksemplet her, har en stor Conehead i en let udgave.

Halernes materiale kan være alt mulig, og jeg bruger mine restmaterialer i hår og glimmer, og twister en hale + at min bindetråd er en 0,10mm. Microfuse hvid spinde line. Den tråd er rigtig fin, at binde med, få viklinger og en lille klat 10 sekunders lim, så har man sikret hale eller front hackle, i hele fluens levetid.

Det kan se lidt voldsomt ud med twistede haler, men volumen er ikke så tosset, og i våd tilstand klapper materialet lidt sammen, så det virker!

Halen twistes på det tynde rør, så der også bliver plads til et krogstyr. Man skal lige have fornemmelsen af, hvor meget plads hver del skal have, og fidusen her, er at det tynde rør, kun lige skal gå små 3 mm. igennem, det limede PCR rør / ø5+ø3mm. røret.

Ønsker man at fiske med løst hængende krop, så anbefales det, at lave en krave på det tynde rør, så dette ikke stukkes op, men jeg bruger kun enkelt krog, så jeg har et almindeligt gummislange krogstyr i brug, mest fordi jeg gerne vil have, at krogen vender opad, når fluen trækkes ind, så får jeg færre fejhug + at fisken oftest er kroget, i de bløde sider.

Der brændes en krave på plast rørenes ender, (IKKE brænde selve PCR røret!), og gerne en stor krave, så der er stop i keglens ender.

Nu kan kroppens kegle, bygges op, og jeg bruger gerne uldgarn – antron garn og flossilke, i de relevante farver + en rib. Det hele holdes fast på keglen, med tyndt lag 10 sekunders lim.

Keglen kunne godt laves uden hackel, så har jeg ikke ø3 røret, til at gå igennem PCR røret.

Når jeg har valgt at lave det her i DFRS, så har jeg den mulighed, at sætte tingene sammen, så jeg få korte fluer – lange fluer – tykke fluer osv. og med gummiperlen, som stop, så har jeg i front, også en atraktor + en støddæmper, der beskytter forfang og fluens front, mod elvens sten.

Gummi perlen klemmer rigtig fint på det tynde rør, en fin måde at låse fluens indstik på.

Husk lige at gøre røret vådt, når gummikugle og krogstyr skal på det tynde rør + at det er nemmest, at man bruger en lader, som styr, når tingene skal på røret!

Mine lader er lavet af en ø1,8mm. rustfast svejsetråd, er ca. 90mm. lang, med en på limet messing kugle i enden, og den har jeg altid en af i hver af mine æsker. Den lade nål, er næsten et uundværligt værktøj, når der skal findes vej i fluens bagparti, når fronten låses med gummikuglen.

Nogen finder det så lidt bøvlet at få kuglen af, men det har jeg løst med en gammel pincet, i en kort kraftig udførsel, hvor der er filet et par hakker i pincettens kæber, så kan der klemmes omkring det lille rør, med ladenålen i, og princeten virker så, som aftrækker + at ved montage, kan princepten bruges til, at skubbe gummiperlen på røret, rart vis man har kolde fingre!

Når man laver sådan noget her, så må man anerkende, at det kunne laves på en anden måde, og ja, der er heldigvis mange muligheder, og der er sikker også bedre måder, at lave netop det her på, men i DFRS, er der altid åbne muligheder.

Netop ovennævn fluetyper, kunne være en mulighed at bruge, især til vores forholdsvis nye danske laksefiskeri, men i mit havørred fiskeri i åen, har disse mønstre også fanget fisk, så det er jo bare at bruge typerne, eller brygge noget sammen selv, i dag er der jo reelt ikke noget, der er forbudt i fluebindingen, heldigvis for det.

Mvh.
Per Karlsen.



Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Snaelda - Francis og alle de andre.af: leif lunde
RE: Snaelda - Francis og alle de andre.af: Per Karlsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard