56 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1349 gange.
Langhåret fluer? et emne med fårehår og parykker. 
Indsendt Torsdag d. 25 december 2014 - af  Per Karlsen
Langhåret fluer? et emne med fårehår og parykker.

Jeg havde i forbindelse med flytning til ny bolig, sat mig for, at få ryddet godt og grundig op i mine fluebindings materialer, som var samlet sammen gennem mere end 40 år, dels som professionel fluebinder, dels som instruktør i både forenings regi, og private kurser.

Hold da op, hvor man kan få samlet sammen! Jeg undskylder mig altid med, at når man har haft rådighed over mere end 85m2 hobby rum, så må der godt være fyldt op, men det hævner sig, når den nye bolig har plads til sølle 20m2.

Jeg har sorteret det flere gange, fået solgt og byttet med andet grej, men ak, der er så rigeligt endnu, men så må man jo sadle om.

Jeg har alle dage haft en meget fast hverdag med fast arbejde, i øvrigt rigtig spændende jobs gennem 40 år, men sideløbende med det faste job, har jeg også skulle stå til ansvar for de kunder, som hvert år bestilte deres kære fluer.

Jeg havde i samråd med bedre halvdel gjort op, at når jeg gik på efterløn, var al det binden ud af huset, være et overstået kapitel, og ja det har så givet plads til al det fluebinding, jeg ikke nåede medens, der var kunder i butikken.

Jeg måtte med andre ord, til at begrænse mig, mest fordi jeg altid har bundet det kunderne ville have, og det vil sige det hele, over nymfer til tropiske fluer.

Jeg kunne samtidig se på samlingen af materialer, at der var en del materialer, som i dag ville koste en bondegård, vis det skulle købes igen, så sorteringen var stilet imod, at få det bedste af det bedste til overs, men jeg skulle så vælge, om jeg ville binde det jeg hidtil havde gjort, eller prøve at eksperimentere med tingene.

Jeg valgte at eksperimentere, med især Det Fleksible Rørflue System (DFRS), mest fordi de sidste 7 år har tankerne været omkring det system, som er meget anvendeligt, til mit personlige fiskeri.

I materialerne var der meget hår fra geder, og ikke mindst kunst hår fra blandt andet parykker, og i DFRS, er det nemt at lave lange fluer, dels i typen Tobis og Sunray Shadow Varianter, mest fordi man binder vinge sektionerne på små rør, som så enten får en krop trukket ind over, eller blot får et krogstyr, så vingedelen kan fiskes særskilt.

Når man laver de lange fluer, er der jo mange muligheder med valg af materialer, og jeg er især glad for ged – får og så de parykker, som er meget lange, og også farverige, i det kunstige hår.

Jeg har så investere i et par hele skind i økologisk fåreskind, sort og hvid. Det er ca. 2m2. førsteklasses hår, som er op til 25cm. lange hår + at skindsiden er meget fin i tykkelse, så man også kan lave skind strips af får, det giver nogle spændende muligheder, med vingerne.

Skindene er købt i Coops forretninger, og til en pris på små 299 kr. pr. skind har man et billigt, og meget flot skind med gode hår længder + masser af under uld til dubbing, og twistet hackler.

Det hvide skind skriger efter at blive farvet, men jeg har farvet rigeligt i de sidste 40 år, og farvning er ganske enkelt forbudt i vores nye bolig, så jeg kompensere farvningen, ved at dekorere hårene med kvalitets Tusch penne til fluebinding.

Det paryk materiale jeg har til rådighed, stammer fra 10er butikkerne, og har jo så selvfølgelig været billigt materiale, men de fleste ting ligger meget tæt op af de kunstige materialer, som købes, som fluebindingsmaterialer, og det paryk halløj virker, og fanger lige så godt, som originalt bindemateriale.

Sammen med natur og kunst hår, er det heldigvis sådan, at de hele kan mixes med alt det flash / glimmer, der i dag bruges til vores fluers vinger, så områdets umiddelbare fordel er, at alt kan bruges i vingerne.

Når man ønsker, at stribe sine vinger, det være sig tynde eller brede striber, fandt jeg hurtig ud af, at der skal noget teknik til, at få det ordentligt.

Hår er livligt, uanset om et er kunstigt eller naturel, så der skal lige tænkes en ekstra gang, før man farver løs.

Jeg bruger 2 metoder til at strege på hårene.

Jeg klipper hårene af i den rigtige mængde, til den ønskede vinge sektion. Laver så lige en kort nedbinding med bindetråden, og klipper enden af tæt op mod binde tråden, og giver enden en omgang 10 sekunders lim, så er der en form for halv fabrikata af vingen, og der kan lægges farve på, når tiden er til det.

Hvis det er muligt, at få vingesektionen klippet af med skindsiden på, er det absolut det nemmeste, så kan man frisere vingen fri for under uld, vis man ønske det, før man farver.

Jeg fandt ud af, at det var vigtigt, at vingedelen skulle side fast i enden med lim / skindside. Det har jeg et lille klemme værktøj til, så sidder vingen fast, og den er let, at male med tuschen.

Jeg dubber med den tykke pen, når striberne skal males. Vis man forsøger at strege, som man går på papir, går det helt galt, jeg kan ikke styre den metode!

For at få striberne tegnet nogenlunde ens, har jeg et meget tynd alu strimmel, i ca. 10mm. bredde, den bruges som skabelon, både til de tynde og tykke striber. Jeg dubber på begge sider at skabelonen!

Når man bruger tusch, kan det undgås, at der løber lidt ud i hårene, men ligger man en avis under hårene, så løber tuschen ikke så voldsomt.

Det fåre hår, som er længst, er ca. 25 cm. lange, og det er rigeligt til mit fiskeri. Jeg bruger, som undervinge tit heste hale hår, især til mine Sunray Shadow Varianter, men synes generelt, at en Sunray Shadow med stribet vinge, ser ret så godt ud, i assorteret farver, og fiskene kan også lide den, så hvorfor ikke?

Mine Tobis og Gedde fluer, laver jeg over en bred kam, både volumen – længder af vingerne – farve tiltag, og montering med løse kroppe.

Belastning i form af Conehead – Kineser hatte og andet laver jeg efter behov, og når jeg bruger Softhead, er der nogle typer fluer, der har et Conehead indeni Softheaden, men det kommer an på, hvad grej, der skal kastes med.

De øvrige belastninger lægger i kroppen, enten i form af kugler – Us tuber – Bottle tubes, og de fleste kroppe er dekoreret med mønstre lavet på printeren, og plomberet / forseglet med klar, eller farvet krympeflex.

På billedet er vis lidt af de flue typer og værktøjer jeg bruger til fremstilling af vingerne til lange fluer.

Jeg håber at man evt. kunne få lidt ideer til at bruge sine lange hår.

Knæk og bræk og godt nytår.

En lystfisker hilsen fra

Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard