119 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1235 gange.
Castingens danske historie. 
Indsendt Torsdag d. 18 december 2014 - af  Per Karlsen

Castingens danske historie.

Jeg er på opfordring, i gang med at indsamle data, omkring Casting / konkurance kast i Danmark.

Indgangsvinklen er, at undertegnede, i flere år var en del kulturen i de stævner, som blev arrangeret i foreninger + Dansk Casting Unions regi.

Jeg kom ind i Casting sporten i 1968, da jeg begyndte min lære tid, som værktøjsmager hos Thomas B. Thrige i Odense, og havde det held, at i værktøjsmager afdelingen, var der ansat nogle af verdens bedste kastere, som dels var medlem i de fynske foreninger, men også i fabrikkens egen fiskeafdeling.

Daværende, var det især Dalum Lystfisker Forening / Odense Sportsfisker Klub og senere De Fynske Lystfiskere, der sammen med de Nordjyske og Københavnske foreninger, satte deres absolutte præg, på de ofte store kaste stævner, der jævnt hen over et kalender år, blev arrangeret.

Danske kastere var meget dygtig, idet der i de forskellige discipliner, var både danske – europæiske og verdens mestre i næsten alle de discipliner, Castingen dækkede over.

Desværre er det vanskeligt, at få informationer om de forskellige Casting klubber i Danmark, mest fordi, at det såkaldte ”græsplæne fiskeri”, i nogle foreninger, var et fy ord, som man absolut ikke ville røre ved, men de foreninger, som dyrkede Casting, havde megen glæde ud af instruktørerne, især til juniorer og voksne / begyndere, og det var oftest sideløbende med, at eliten var på farten, med konkurancer.

Casting blev over årene, også praktiseret indendørs, men der var generelt mange discipliner, både i flue og spin, og det krævede en del organisation, både at planlægge stævnerne, og uddanne dommere, som skulle følge, et oftest kompliceret regelsæt, og der var en del mandskab i omløb, når stævnerne skulle afvikles.

I en periode fra ca. 1970 – 1985 var Casting en stor del foreningernes aktiviteter, men det faldt hurtig fra hinanden, både foreningsmæssigt og politisk, i forhold til Danmarks Sportsfisker Forbund, og Casting døde hurtigt hen, men instruktionen i at kunne kaste, blev så forfinet, mest inden for fluekastet, er der jo kommet rigtig mange gode instruktører og kurser.

Castingens grej, var oftest specialiseret, både hjul og stænger, men i perioder, var der i konkurancerne åbne klasser, hvor standard grej, kunne benyttes.

Til at udøve Casting, var der en masse redskaber, som undertegnede fik et meget nært forhold til omkring 1976 – 1980.

Jeg fik lov at oprette en Casting afdeling, i Haderslev og Omegns Sportsfiskerforening, og her lavede vi selv de fleste redskaber, så som Ahrenberg dugen, en dug i form af en kæmpe skyde skive, til præcisions kast med spinne stænger, Skith pladerne, også til kast med spinne / flustængerne , det er en rund træplade sat i en skrå stilling, så man kan ramme pladerne i en bestemt række følge, fra forskellige afstande og vinkler, og med nøje bestemte kastestile, som eksempelvis et penddul kast.

Til fluekast, var der i de første mange år kast på vandet, hvor nogle hulahop ring / cykelslanger var mål skiver, her sad dommeren i en båd og bedømte, men senere kom flue præsition på land, hvor mål skiven var en rund bakke, med kant + vand, og på land, var diskussioner om plet eller ej overstået diskussions emne.

Bakker til fluekastet kunne købes færdige, og fluelængde var i starten på fodboldbanen, senere blev der bygget et podie, hvor man befandt sig på en platform 1m. over jorden, så var man ligesom hævet over vandet, akkurat lige, som ude ved å – elv og sø.

Casting kræve i længdekastene en fodboldbane, så oftest var det den lokale kommune, som skulle give tilladelserne, så man kunne bruge banerne + at der skulle være målegrej og aflæsnings skilte, og disse skilte fik man ved normal frivillighed lavet, ved den lokale smed.

Alt tilbehøret til Casting, krævede reelt en materiel mand, og et lokale til opbevaring, og i nogle klubber var det emne til strid og spektakel, men dem, som ville Casting, fik de praktiske problemer løst.

I ældre udgaver af bladet Sportsfiskeren, var der normalt plads til egen spalte for Casting, og i bland andet nr. 1 Januar 1980 side 24, er der fuld oversigt over de dicipliner der daværende var gældende i konkurance.

I de år jeg roede med Casting havde jeg det held, at De Fynske Lystfiskere, var mine konsulenter, det var reelt alt omkring Casting, som jeg kunne få hjælp til, og jeg havde i den periode et sæt juniorer, som var utrolig dygtige, og med små 30 unge hvalpe på plænen, ja så var der rigtig brug for al den hjælp, der kunne fås, både med teknik og praktisk hjælp, men vi fik nogle gode oplevelser, med stævner både ude og hjemme.

Under stævner, og fremstillingen af brugsartiklerne til Casting, blev der fotograferet flittigt, både fast billede og smalfilm, men jeg har desværre ikke billedmaterialer fra aviser – klubblade og annoncer, og jeg er på jagt efter sådan materiale, så er der ude hos læserne, evt. adgang til sådant materiale, så må man godt give undertegnede et praj, det kunne være fint at følge op med andre billeder, som dokumentation!

Ligeledes ville jeg gerne erhverve både billede, og den ægte varer, at de kastelodder, som over tid, har været brugt til Casting.

Jeg ejer i dag, en del af de originale lodder til længde kast og præsitions kast, men jeg ved, at der på et tidspunkt blev lavet om på vægtene, da man simpelthen havde kastelængder med 30g. lodder, som røg ud over en fodboldbanens længde, så af sikkerheds og praktisk grunde, valgte man lavere vægt, for kunne kaste indenfor fodboldbanernes mål.


Jeg mener, at de nye lodder var i aluminium, og findes disse lodder in natura, og evt. afbilledet, så er jeg meget interesseret i at låne / erhverve disse, som dokumentation.

En ting, jeg erindrer, var, at der var lavet en lille grøn ”bibel” med regler og standarder på grej til Casting. Vis der er nogen, som ligger inde med et eksemplar, så er jeg meget gerne med på en kigger!

Som det kan læses mellem linerne, ville jeg meget gerne i kontakt med folk, som kan fortælle om Casting i Danmark, og er der nogle, som husker noget, har billeder eller effekter, som kan dokumentere Casting i Danmark, ja så vil en mail desangående, være endog meget velkommen. Samtidig vil det selvfølgelig have interesse alment, at få liste vores top kastere op, hvem var de, hvor kom de fra osv.

Jeg har selvfølgelig flere af de store i erindring, med, hvor mange, som er i live i dag, er nok et spørgsmål, vi er jo ikke blevet yngre.

En kaster, som rigtig mange kendte, var Flemming Birch Jensen , ejer af Flemmings Fiskegrej i Mesinge på Fyn. Han var i mange år toppen af poppen i Casting, men min hukommelse angående personer, er ikke, hvad den har været, så en oplistning, af de gamle kastere, kan godt tåle en opdatering.

En ting var også aktuel, nemlig det politiske omkring foreninger og Casting. Der var i perioder en del råben og skrigen, om hvor man hørte til, ikke uhørt blandt top idræts udøver, og man huggede tit og ofte de bedste kastere hos hinanden, men det var der vel ikke noget useriøst i, idet man, som al anden sport vil have debedste muligheder for at vinde.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Per Karlsen.



Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Castingens danske historie.af: Leif Christensen
RE: Castingens danske historie.af: Per Karlsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard