47 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 2022 gange.
Ny flue typer? Eller gammel vin på nye flasker? 
Indsendt Tirsdag d. 5 august 2014 - af  Per Karlsen
Ny flue typer? Eller gammel vin på nye flasker?

Ja, når talen er på nye flue typer / mønstre, så man vel konstatere, at der ikke er noget nyt under solen eller?

Så alligevel! Jeg har en fisketur i Karup å på nethinden, en tur i september måned 1998, hvor vi havde det meste af ungdomskolens knægte med + min bedre halvdel, og mine 2 døtre, alle erfarne instruktører, så knægtene havde noget, at læne sig op af. Det var fluefiskeriet efter havørred, der var weekendens emne, og så masser af fiskeri – fluebinding og godt samvær.

Under en af fluebindings seancerne, var der pludselig stimlen sammen om mit fluestik. Jeg havde et oplæg, hvor jeg havde en krogflue, med en vinge af skum, og der var straks en besked i omløb, man kunne da ikke bruge et stykke Mos gummi, som vinge! – lang palaver, om den vinge, men jeg tænkte, at de unge mennesker måske kunne få lidt indsigt, i en anderledes måde, at lave vinger på ens havørred fluer.

Daværende havørred fluer, var normalt krogfluer i alle størrelser og afskygninger, men rør fluerne var efterhånden, også på fremmarch, mest som hår vinger, med egern og ræve hårs vinger.

De første vinger med strips, var undervejs, og vores æsker var fyldt op med fluer, til nattens fiskeri.

Fluer med skum vinger, var ikke noget knægtene havde set før, men det vakte interesse, og næsten alle gik ombord i pladerne med Mos skum, så kreaviteten var stor.

Jeg bandt en hel sort udgave, som så sådan ud:

Rør ø3 mm. X 45mmm.

Tag: Oval guldwire.
Hale: Rød guldfasan fjer hacklet.
Rib: Oval guldwire.
Palmer hackel: Stort sort hanehackel.
Vinge: Sort Mos gummi klippet i en 3 kant, ca. 50mm. lang.
Front hackel: Twistet sort indfarvet ræve hår, ca. 50mm. lange hår.
Hoved: Sort bindetråd.

Aftenens fiskeri foregik på Hagebro stykket, og selvom der nylig var slået grøde, så blev de unge mennesker delt ud over stykket, med 4 instruktører med en og tohånds stænger.

Jeg havde fået selskab af et par af de yngste drenge, som brugte en håndsstænger, og de var vel forberedte, med mange timers kystfluefiskeri, så de gik forrest, og prøvede de forskellige strækninger, og der blev prøvet flere mønstre i både rør, og krogfluer.

Da det var nogenlunde mørkt, trak de første større fisk rundt på pladserne, og vi var efterhånden endt oppe under højspændings ledningerne, og forreste mand har kort kontakt med lidt større havørred, som til stor ærgrelse står af, sådan er det!

Jeg har en halvtimes tid gået og fisket med den beskrevne flue med skum vingen, og går som fortalt sidst i rækken, og jeg har på fornemmelsen af, at jeg skal holde ørene stive, for de unge mennesker rejser fisk, som de ikke lige ser, og ja ganske rigtig, så er der kontakt i modsat side, fisken vender og er kroget, og Thomas kommer farende op til mig, og jeg rækker ham min stang, og ja den smule jeg kunne skimte i tusmørket, var det hele værd, og knægten er helt væk i fighten, og anden gang fisken ryger af vandet, lyder det højlydt” Hold da kæft, hvor er det her fedt”. Resten af holdet, er nu troppet op, og efter 5 min, kommer mit store Hardy net i brug, et dyk, og fisken er i nettet, og ryger med Thomas langt ind på åbrinken.

Vild jubel bryder ud, en næsten helt blank havørred på 67cm. og en vægt på 3,2kg., og en flue begravet helt nede ved gællerne, sådan, så var der effektivt fiskeri og undervisning.

Vi fisker kortiden ud, og mødes oppe på parkeringspladsen under ledningerne, og resten af holdene, havde alle haft kontakter og oplevelser, og min mindste datter, havde på sin 12’6 Sage kl.7 fået fingre i en 3 punds, noget blålig tonet havørred, men nu stod den på natlig røget ørred hjemme på Hessellund, så den 1. dag slutter perfekt.

Vi får ikke flere fisk på land i denne omgang, men en af knægtene fik hugget sin madpakke af en odder, så snakken gik alligevel, og ja vi kom tilbage i de følgende år, og flere af ungdomskolens elever fulgte os, på vores årlige Karup ture, og fik mange gode oplevelser.




Fluen med skum vingen, ja typen gav os flere gode fisk, men gled efterhånden over i afdelingen for glemte sager, men blev for 10 år siden taget frem igen, og blev nu et emne, sammen med DFRS, og fra 2012, har der luret lidt mere seriøst binding, med skum vinger.

For ganske nylig, så jeg, at Peter Falkenberg, havde skum vinger på auktion, og jeg røg i arkivet, for at se, hvad for tanker, der var noteret omkring skum vinger, på havørred / lakse fluer.

se linket HER


Jeg kunne se på notaterne, at vi opgav forehavendet i 1998, da det nok var lige moderne nok med skum, som vinge, men jeg besluttede at købe Peter Falkenbergs forstansede vinger, og se om jeg kunne få gjort tankerne om skum vinger færdig, udfra notaterne i 1998.

Nu er brug af Mos skum ikke fremmed for mig idet, jeg siden 1986, har brugt Mos skum til både nymfer og tørfluer, men i mine notater fra 1998, var der lidt tegninger / skitser over et setup til skum vinger, til laks og havørred mønstre.

Parret med Det Fleksible Rørflue System (DFRS), er der mange muligheder med skum vinger, og jeg vil kort redegør for mine ideer omkring brugen af skumvinger:

Skum vingen er i dag en del af de mere avancerede amerikanske Intruders, men typerne laver jeg på rørflue rør, i DFRS.

DFRS har den fordel, at vingen kan bindes op til en form for lagervarer, og laves på et ø1.7mm. rørflue rør, enten i klar eller i farvet udgave.

Mine vinger bindes normalt på et 40mm. lang ø1,7mm. rør, og vingen laves så der kan komme belastning på front, og krop, så det tynde rør / vingedelen kan fiskes særskilt, enten med en styreslange til krogmontage, eller løst krog ophæng.

Vis man ønsker almindelig rørflue krop, så bindes der på et almindeligt rørflue rør i ø2,5mm, så vingedelen kan gå let i, så kan man lave alle mulige krop tiltag, som passer til vingerne.

Løsdelene til kroppene, består af standard dele, som US Tube - Bottle Tube – Kugler, og alt det tilhør der kan købes i dag.

Jeg bruger desuden, at dekorere mine løsdele, og almindelige rørflue rør, med printet labels, som så er forseglet med krympe flex, herved har jeg et hav af muligheder, for at sætte mit personlig præg på kroppenes farver – silhuet og vægte.

Vinger af skum, giver nogle muligheder, blandt andet, kan en skumvinge få fluen til at stå korrekt, uden at kæntre + at det giver en fremragende bule effekt, vis resten af fluen er bundet rigtig.

Skum vinger kan bruges på flere måder, og jeg vil nævne dem jeg synes er brugbare.

1: En ren skumvinge bundet fladt med en facon, som på eksemplet på tegningen.

Farve og størrelse tilpasses krog eller rør, men må gerne være + 5mm. længere end kroppenes længde.

Ensfarvet skum, kan jo afløses af 2 farvet, ved hjælp af eksempelvis gaffa tape, så kan man få en farve set fra oven – skummets farve på kanterne, og en anden farve på vingens underside.

Jeg bruger også skum med glitter, og det kan jo vendes og drejes, efter behov.

Både standard skum, og bagsiden af skum med glitter, kan dekoreres med gaffa tape og printet labels, så kan man have forskellige strukturer, og prints på skummet.

For at få den buet vingekontur, bruger jeg en stor plastik tallerken, som skabelon, og skære vingen ud med en skalpel.

Jeg laver center bredden på vingestykket 8mm. + 6mm., så kan de bruges til kroppe på 35mm. og 45mm. længder.

Nu behøves vingen ikke kun at bindes fladt, vis man binder skummet på højkant, med siderne ud af, så kan man få en kamæleon effekt, ved at have forskellig farver / dekoration på fladerne.

Nu er en kamæleon effekt ikke ny, idet man for mange år tilbage lavede lakse / havørred fluer, hvor fjervingen havde forskellige højre og venstre sider, det var især i Mørrum, at den type fluer havde sin sejrsgang!

Nu er skum vingen ikke begrænset til at stå alene, der kan sagtens bindes strips henover skum vingen, så bliver skumvingen blot undervinge, og man kan få en farve effekt på over og undersiden af skum vingen.

Da jeg er personlig glad for meget lange vinger, i strips, så vil der nødvendigvis være mulighed for, at de lange vinger hægter op. Det kan modvirkes ved at lime strippen fast oven på skumvingen, så holdes vingen på plads, står korrekt og hægter ikke op.

Limningen af overvingen, som strips gælder naturhår, såvel som vinger af Craftfur.

Skumvinge på højkant, kan få et fint vinge setup med indbinding af hårvinge på begge sider af skummet, og ja dekoration i form af glimmer og andet halløj, kan jo udføres på skum vinger, såvel som på hår og skind.

Er der noget, som kan gøre fluen enkel at binde? Jo jeg mener jo, at har man en skum vinge, så er det nemmeste, at twiste et hackel, enten med almindelig hår, evt. ræv / kanin, eller hår i Craftfur, men set ud fra teknikken, der bruges til Intruders, så vil et twistet hackel af luksus Marabu, give en meget flot flue.

Nu er skum vinger jo om noget mulighedernes område, og de traditionelle fjer hackler er selvfølgelig i spil stadigvæk, også her bliver vores fluer, som sædvanlige meget flotte og effektive, men personlig er det nok sådan, at jeg bruger 80% twistede hackler, og resten traditionelle fjer hackler, og når talen er på krops hackler vel jeg tro at forholdet med twistet og fjer er 50%.

Vil man have glimmer twister med ind i hacklet, er det et sted med mange muligheder.

Jeg twister i dag Angel Hair – det tyndeste flash – kunstige sælulds typer – teal i alle afskygninger – organza - guldfasan og antron garn i front hacklet, men bruger også det twistede materiale til kører bag / under vingerne, det giver en forrygende effekt.

Belastningen i front er alle kendte vægte, såsom Coneheads – Softcones – alverdens typer diske, og plast hoveder til bulefluer.

En måde at fremhæve silhuet på en skum vinge, er at fæstne en twistet kobber tråd på bagsiden. Det materiale, man twister ind i kobbertråden, kan være alverdens ting, og jeg bruger en hjemmelavet twistemaskinen, som kan styre sammenfletningen af kobbertråden.

En af mine foretrukne materialer til at twiste i kobbertråden, er Marabu, både nyt, og ikke mindst de til overs blevne rester + alt det rest glimmer, der altid vil være, vis man binder mange fluer.

Vinge typen med indbunden kobber tråd, er en måde at få liv og farve i vingen, og så får man brugt sine rester. Der er dog en ting, man skal huske, når man bruger de her materialer i sine fluer, og det er at få dem tørret godt, når de har været brugt, og så endelig, få fluernes materialer børstet godt igennem, når de er tørre, så har man en flot og brugsklar flue igen. Vis man lader dem ligge og tørre i æsken, kan de være meget svære at få ”liv” i igen, da er det hele klistret godt og grundigt sammen!

Et tiltag, som i dag er ved at blive anerkendt, er at tilføje alverdens typer gummiben, i form af silecone ben, og det er jo da også en mulighed, at sætte liv i fluen med disse, når man bruger skumvinger. Jeg bruger ofte gummi ben i forbindelse med de lettere vægte, i form at diske, men reelt kan gummi ben bruges til det hele.

Det var så min indstilling til brug af skum vinger, og ja, jeg gør igen opmærksom på, at ovenstående ikke er det eneste der dur, men der er masser af andre muligheder.

Måden at forme vingen på, kan jo laves i alverdens faconer og størrelser, og de er jo op til enhver, at få tingene til at virke.

Om det her fanger flere fisk, ja det vil jo vise sig, men jeg plejer, at gøre opmærksom på, at man skal se på mulighederne frem for begrænsningerne, og så er man forhåbentlig kommer videre i sin fluebinding, bliver fluerne ikke lavet, og ikke brugt, ja så er der jo 100% garanti for, at de ikke fanger noget som helst

Knæk og bræk
fra
Per Karlsen.



Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Ny flue typer? Eller gammel vin på nye flasker?af: Steen Tofte Pedersen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard