32 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1633 gange.
Printet label. 
Indsendt Fredag d. 4 april 2014 - af  Per Karlsen

Printet label.

I den sidste tid er jeg blevet spurgt, om jeg ville give en opskrift, på et effektivt Tobis mønstre til kystflue fiskeriet.

Jeg har i mange år rodet med Tobis fluer + Tobis lignende blink, da jeg var i gang med den store omgang hjemmestøbning, men Tobiser både, som blink, og flue kan være ret så mange ting.

Blinkene er i dag meget alsidige, hvad Tobis imitationer angår, og jeg må indrømme, at jeg har sat mig på blink typer a la Sillinger, som jeg er overbevist om, at Havørreden også tager som Tobis. Sillingen, som type, er jeg meget begejstret for, især som gennemløb, og jeg lavede i en åre række en del varianter, som er blevet standard, i mine æsker.

På flue siden, er der rigtig mange muligheder, og jeg roder vel med alle typer, når tiden er til det, men forespørgslerne har været, om der kunne laves mønstre, som kunne bruge til de lave klasser, såsom klasse 3 – 6, og ja der er et par flue typer / mønstre, som jeg personlig, er meget tilfreds med.

De typer er lette at fiske med, vejer ikke alverden, teknisk nemme at binde, og ikke mindst ikke hunde dyre, og ja så fanger de godt, både ørred, og ikke mindst hornfisk går til fluerne.

Nu behøves den dybe tallerken ikke at opfindes en gang til, når talen er på Tobis fluer, så jeg har i flere omgange bundet og brugt noget, der ligner Kent Billes - KB Rør Tobis.

Det er en glimrende fluetype, som kan kastets med let grej, den fanger godt, er let at lave, og ikke mindst er mønsteret af en type, der kan varieres, og tilpasses ens ideer og behov.

Vis man vil have en flue i æsken, som dur, så lav fluen nøjagtig, som Kent Bille anbefaler, se her hvad der anbefales:

se linket HER

Jeg laver dog mine fluer lidt anderledes, idet jeg ikke har Kent Billes krogmontage på mine fluer, men laver dem så i Det Fleksible Rørflue System (DFRS).

Måden Kent Billes Tobis på rør, er lavet på, kan overføres til krogfluer også, men jeg har i de senere år satset på rørfluer, da jeg med DFRS, har en masse muligheder, som jeg mener, giver et større område, at forsøge sig med varianter, med sine fluer.

Jeg binder min vingesektion på et lille ø1,7mm., og det virker så som indstik i et ø3mm. rør, enten et gennemsigtigt rør, som i længde varieres fra 20mm. – 50mm. i længden, men det kommer an på, hvad forhold, der skal fiskes under.

Er man i det dovne hjørne, så er der ikke krop på fluen, men der sættes blot et krogstyr på røret, og heri centreres den enkeltkrog, som jeg benytter.

Jeg binder vingesektionen sådan her:

Undervinge: Steve Farra fibre i oliven.
Mellem vinge Hvidt fårehår.
Overvinge: Sort + Oliven Steve Farra fibre mixet.

Vingen laves ca. 10cm. lang, men har man en ide om, at kunne styre en længere vinge, så er der intet, der forhindre en i at lave dem, så lange som mulig.

Jeg laver i de fleste tilfælde en lille fronthackel på mine rørfluer, oftest twistet, over vingeroden, hvor jeg så vælger, at lave en dubbing på selve vingeroden. HUSK AT TRÆKKE DEN TWISTEDE DEL GODT NED I ROD DUBBINGEN,det giver en stærk fronthackel, da tråden er doblet.

Den metode med en rod dubbing, går at ens belastning og hoveder, teknisk set, bliver gemt godt af vejen, idet vægtbelastninger og hoveder, trykkes op mod vingeroden, så vil der ikke opstå et mellemrum mellem vingerne, og belastningsdelene. Det synes jeg ser pænere ud, fluerne bliver simpelthen proffessonelt afsluttet!

Hovedet på Tobiser kan i dag laves på mange måder, med UV og lamper til hærdning, gammeldags 2 komponent epoxy, eller med de nyere typer Softheads, hvori belastningen kan gemmes indeni Softheaden.

Jeg gider simpelthen ikke side og fedte med UV og epoxy, så jeg laver udelukkende mine tobis hoveder med Softheads, og har så mine klæbe øjne sat på dem.

Belastning? Ja der er flere måder, at gøre det på:

Man kunne lave belastningen, som Kent Bille anbefaler, nemlig med en Bottle Tube eller anden type, men jeg foretrækker at mine belastninger er Coneheads i ø6mm. placeret inde i Softheaden, eller kun en ø6mm. Conehead, som har fået limet 2 stk ø3 mm. klæbe øjne på.

Jeg synes at Tobis fluerne godt må være lidt belastet, da fluen så kan få en jiggende gang. Dog er der ikke noget i vejen for, at lave sine Tobis fluer helt ubelastet, det er der mange mønstre, der er.

Ønsker man at få krop på fluen, så er der rigtig mange muligheder, med især Det Fleksible Rørflue System, da man kan skifte kroppen, og sætte det man ønsker på vinge delen.

Jeg har været så heldig, at Pro systemets rørflue rør, passer til mit DFRS, så der er rigtig mange muligheder med farver og glimmer på kroppen, men jeg laver nogle tiltag, som lige giver fluekroppe generelt et ekstra pift, og jeg vil kort her forklare, hvordan jeg gør det:

Jeg vil gerne have lidt dekoration på mine rørfluekroppe, og ikke mindst på mine hjemmestøbte blink. Reelt kunne de dekorationer være alt mulig, fra rør med gaffa tape, over printet selvklæbende labels, med alverdens printet mønstre, men da vi efterligne fisk, så ville et skælmønster, jo være nærliggende at imitere.

Jeg laver mine skælmønstre, i et tegne og fotobehandlings program på computeren, hvor jeg kan skalere mønsteret, og jeg har så en A4 tranparent label, som jeg kan printe ud, på min blækprinter.

Det giver rigtig man sjove kombinationer, vis man er lidt kreativ.

Blinkene har jo været dekoreret i mange år, dels med spray og tape + folier med tryk, men på ens printer, kan man udvide mulighederne, ved at printe labels, og ja, så er der kun fantasien, der stopper ens kreativitet.

Rørflue kroppe med print, laver jeg lidt specielt, mest fordi en almindelig labels, ikke nødvendigvis, har så kraftig lim, at den kan blive på sin plads, når den bliver våd, så jeg bruger to metoder til at gøre kroppen vandfast, nemlig en decideret lakering med gulvlak, eller jeg tager simpelthen, vores krympeflex til fluelinerne, og krymper flexen over røret med den den printede labes, det giver en meget holdbar krop, hvor flexen kan ses igennem, og samtidig sidder rigtig godt fast.

Man skal huske, at man ikke skal varme krympeflexen mere en nødvendig, eller klemmes røret, så meget sammen, at vingeindstikket ikke kan komme i, men med lidt øvelse, kan man sagtens lære, at styre varmepistolen, så man får flotte brugbare kroppe.

Krympeflexen jeg benytter er gennemsigtig, og krympeforholdet er 2:1, og er uden lim. Flexen er til 3mm. rør med ø6,4 hul, så får man et fint krymp, uden folder og bølger.

På billedet er vist lidt Tobis rørfluer i forskellige varianter, med standard Pro rør, og så rør påsat printet labels med ass. mønstre. Nogle af rørene, er malet med de billige neglelakker, som man kan købe i 10er butikkerne, det giver nogle fine tranparente farver, og så kunne man jo tone sine labels, så man lige får de kropsfarver, man tror på.

Blinket er en hjemmestøbt 15g. Smelt, som er forkobret, og så er dækket af med et printet skælmønster. Blinkene bliver forseglet med 3 gange gulvlak, så kan dekorationerne holde end og meget længe.

Fanger man flere fisk med de her tiltag, nej det tror jeg ikke, men jeg er af den mening, at de tiltag her, beriger vores hobby, med endnu flere tiltag, så jeg har taget metoderne her til mig, og hygger mig med at printe, binde fluer og støbe blink, og ja nogen fisketure giver så gevinst, og så er målet vel nået.

God fornøjelse med fluer og blink, og knæk og bræk

fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard