37 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25621 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1695 gange.
Grønlændere og overspringere i en kold tid. 
Indsendt Søndag d. 23 november 2008 - af  Per Karlsen


Grønlændere og overspringere i en kold tid.

Det er vinter, jeg er landet på en af de faste vinterpladser i det sønderjyske, i et rigtigt møgvejr, sne og kulde, og en vandtemperatur, der lige runder +5 grader, og luften er vel her ved middagstid små + 2 grader højest. Der ligger vel 5cm. sne, så det er med at passe på i de små rullesten, at man ikke står på røven.
Vinden er heldigvis om i det rigtige hjørne, nemlig svag syd vest, og det er her i december egentlig ikke så tosset, og bølgerne er moderate, men vejret og horisonten varsler mere sne, det er meget dunkelt i dag, og jeg er helt alene på stranden, bortset fra lidt måger, og skrigende sjagger oppe i hegnet.
Jeg havde jo egentlig fortrukket ren flue i dag, men vælger at tage en tur med spinne stangen først, en Hardy Ul 9,3’ har fulgt mig i mange år, og grundet gedint dovenskab, ja så er det også i perioder min faste makker ud i fluefiskeriet, men det virker.
Jeg sætter en hvid Boss på 8g. på, samt en variant af juletræet, som har fået et Pom hoved på, og jeg begynder at fiske stykket af, som ligger under en ret høj skrænt, med meget varieret bundforhold.
Sigtbarheden er rigtig fin, men jeg opdager hurtigt at min Siglon 0,23mm. iser til, så det er med at holde øje med top øjet, ellers går der kage i kastet.
Hvad forventer jeg her i december. Jo på det stræk her, har vi det vi lokalt kalder ”gadedrengene”, det er grønlændere i varieret størrelser, utrolig flotte blanke fisk, og så i en rigtig god kondi, meen her på pladsen kan der godt være en god overspringer, så snakker vi rigtig vinterfisk på små 3 – 6kg., ja uha sådan en. kunne jo være sagen på det her Ul grej, men det er mere flid og held, at rende ind i sådanne fisk.
Jeg har vel fisket små 100m. af stranden af, da det velkendt puf ude ved blinket signalere, at en fisk har forelsket sig i ophængere, og det mærker jeg tydeligt, ved at fornemme, at glide knuden træder i funktion. Fisken drøner op af vandet i et flot spring og lander med plask på siden, i den mørke horisont, er fiskens blanke side meget tydelig, og jeg vil skyde fisken til små 45cm. jeg tar fyren lidt hårdt, og den fjoller rundt, og jeg kan se, at ophængeren er fæstnet perfekt i mundvigen.
Jeg får fisken ind, kort målt på stangen, siger længden 46cm. en lille tæt fisk med lille hoved, min første tanke var en lille regnbue, men ingen pletter, så den bliver gokket, der er røget fisk til familiens julefrokost!

I den næste time får jeg kontakt med 7 andre fisk i varierende længder alle fine blanke fisk, og typisk for vore ”gadedrenge”, så er dei pludselig slut, ikke flere hug eller følger.
Jeg vælger at skifte til ægte fluefiskeri, da jeg når hen til revet, og i dag bliver det godt nok tidlig mørkt. Jeg vurdere situationen sådan, at en kop kaffe, og små 20minutters fiskeri, er vel hvad der er tilbage i dag.

Da kaffen drukket, synes jeg, at der ude på revet er lidt uro oppe i vandoverfladen, jeg beslutter at sætte en variant af et stort Juletræ på, det er et mønster, der tit har givet fisk sent på dagen, i vinter perioden.
Jeg har for vane her på revet, at blive på stranden ved de 2 – 3 første kast, og jeg får den store flue smidt ud på indersiden af revet, og i andet kast kan jeg se, at der er en fisk, der rejser bag ved fluen, trods kolde fingre, så bevarer jeg roen, og er vel så tilpas sløv i dag, at fisken kroger sig selv, inden jeg når give modhug.
Så sker der ellers noget, fisken springer, og gør det 5 – 6 gange i træk, men drøner samtidig ud af, jeg går i vandet for jeg synes pludselig, at min skydeline er væk, og baglinen skinner hvidt, så er jeg klar over, at 45m., har fisken stjålet. Jeg kan fornemme, at det her er en god fisk, og stangen tar sit arbejde med at trætte fisken, og jeg er overbevist om, at fluen sidder godt. Efter små 5 min. med lidt roderi fra side til side, har jeg fået fyren hen til kejsen, og jeg får ham i første forsøg., og slæber fisken op på stranden. Det viser sig, at være en burhøne af en Steelhead, som har gået så længe, at den har hele finner, tyk og fed, små 64cm. blank gods på 3,4kg. Ja det var jo ikke lige Steelhead, som var i mine tanker i dag, men ok, så var der da en undskyldning for at gemme havørreden til en anden god gang, og så i stedet røge regnbuen.
Netop her i vinteren perioden kan man til tider få et godt fiskeri, i ganske korte perioder, og især grønlænderne er et usikkert bekendtskab, den ene dag er de på pladsen, næste dag absolut intet, men det har jeg altid synes var charmen, og så er der jo den mulighed, at en Steelhead eller en overspringer er inde for at få lidt og spise, så jo vinterfiskeriet kan være spændende, men man skal være flittig, og være der når det ordets bogstavelige forstand sner.

Mit fluevalg om vinteren kan godt virke lidt selvmodsigende, mest fordi jeg gerne vil bruge små fluer, som RTP eller små farvede rejer, men af og til har jeg fået gevinst med nogle typer, som er varianter af juletræet, og især som ophænger, enten ved blinkfiskeri eller ægte flue, ja da har de store fluer givet gevinst.

De fire mønstre jeg præsentere her, er ikke så vanskelige at binde, og det er mønstre, som også kan overførers til de fluer vi bruger i å og elv, og deres opbygning indbyder også til at farvevariere i det uendelige.
Flashrør i de fluoriserende udgaver, er rigtig gode på tunge mørke vinterdage, og jeg er sikker på, at netop under de lysforhold, kommer de fluoriserende rør til deres ret.

Navn: FlashPom 1.

Krogstørrelser 8 – 2/0

Hale + undervikling fluoriserende rødt uldgarn.
Krop og vinge: Flashrør fluo. Lime medeum eller small.
Hoved: Ambulancefarvet Pom kugle i ø10mm.
Bindetråd: Fluo. Hot orange.


Navn: FlashTwist 1.

Krogstørrelser 8 – 2/0

Hale + undervikling fluoriserende rødt uldgarn.
Rib: Fluo. Hot orange.
Krop og vinge: Flashrør fluo. Lime medeum eller small.
Front hackle: Twistet Hot Orange rævehår – gerne langt!
Hoved: Fluo. Hot orange.
Bindetråd: Fluo. Hot orange.


Navn: FlashTwist 2.

Krogstørrelser 8 – 2/0

Hale + undervikling fluoriserende orange flossilke fra snørebånd.
Rib: Fluo. Hot orange.
Krop og vinge: Flashrør fluo. Laksefarvet, medeum eller small.
Front hackle: Twistet Pattegris farvet rævehår – gerne langt!
Hoved: Fluo. Hot orange.
Bindetråd: Fluo. Hot orange.


Navn: Kaktustræ hvid.

Krogstørrelser 8 – 2/0

Hale: Hvid kaktuschenille – forlængelse af krop !
Krop: Hvid kaktuschenille.
Front hackle: Flash rør i pearl medeum – langt!
Hoved: Kugle øjne.
Bindetråd: Hvid.


Med håb om et fornøjeligt fiskeri efter grønlændere og overspringer.

En lystfisker hilsen fra
P.K.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard