30 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25620 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Natur nedbrydning
  Læst 833 gange.
Potentiel ny faunaforurening - opdrætsaborre med ændret gydetidspunkt! 
Indsendt Onsdag d. 28 september 2005 - af  Kim Holm Boesen
Nye forskningsresultater fra Danmarks Fiskeriundersøgelser viser, at aborren kan blive et godt supplement til opdræt af regnbueørred og ål i danske dambrug

Aborren er nok ikke den første fisk, man spørger efter hos fiskehandleren.
Men det kan det måske blive i fremtiden. I hvert fald viser en ny undersøgelse fra Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU), at aborren egner sig godt som opdrætsfisk og dermed som alternativ til de traditionelle danske opdrætsfisk - ørred og ål.

Danske fiskeopdrættere har i de senere år efterspurgt alternativer til ørred- og åleproduktion. Derfor har DFU gennemført et projekt, der har vist, at opdræt af aborre kan blive en god nicheproduktion for de eksisterende danske ferskvandsdambrug og recirkulerende opdrætsanlæg.

”Aborren har vist sig at være en robust og hurtigt voksende fisk, der ikke angribes af de mest kendte virussygdomme. Priserne på aborre er attraktive, fordi det er en efterspurgt spisefisk i udlandet, og så trives den både i ferskvand og i brakvand”, siger projektleder og biolog Helge Paulsen fra DFU.

Forsøgene med aborreopdræt har fundet sted på Bornholms Lakseklækkeri i Nexø. Her er det blandt andet lykkedes at få en langt bedre overlevelse af nyklækket aborreyngel end tilfældet har været i udlandet. Det betyder, at produktionsprisen af såkaldte sættefisk – fisk klar til opdræt – vil kunne holdes nede. Det betyder også, at dambrugere har større chance for selv at kunne opdrætte sættefisk til aborreproduktion og derved undgå bekostelig transport samt, at de vil kunne eksportere sættefisk, som der i øjeblikket er stor efterspørgsel på i udlandet.

På baggrund af resultaterne fra forskningsprojektet er DFU og dambrugernes organisation, Dansk Akvakultur, gået i gang med et nyt projekt, der skal forbedre opdrætsmetoderne for aborre samt uddanne interesserede dambrugere i sættefiskproduktion.

Som en del af det projekt vil forskerne fra DFU forsøge at ændre gydetidspunktet fra april til december-januar. Det sker, fordi væksten hos aborresættefisk bremses, når vandtemperaturen falder i løbet af efteråret. Hvis gydetidspunktet kan ændres, vil sættefiskene kunne nå salgbar størrelse inden efteråret. Dermed kan produktionsperioden reduceres væsentligt.

Det er Direktoratet for FødevareErhverv (DFFE) og EU, der gennem Fiskeriets Udviklingsfond (FIUF) har støttet projekterne økonomisk.

DFU har netop udgivet DFU-rapporterne (nr. 149-152), der fortæller mere om projekterne. De kan hentes på se linket HER

Kilde: FVM´s nyhedsbrev ExterntFORVM nr. 39, 2005.


Lystfisker kommentar:
I forvejen har vi problemet med undslupne regnbueørreder i vores åer, men nu vil DFU-forskerne også arbejde med opdrætsaborre med ændret gydetidspunktet til december-januar.
Man ser straks problemet når opdrætsaborrerne med ændret gydetidspunkt! undslipper - konkurrence i vandløbet med gydeørrederne i december-januar!
Hvorfor skal man altid pille ved naturen uden tanke for konsekvensen!

Læs mere >> 

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard