41 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25620 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Natur nedbrydning
  Læst 741 gange.
Miljøtilstanden i Lillebælt 
Indsendt Fredag d. 17 juni 2005 - af  Kim Holm Boesen
Trafik- og Miljøudvalgene fra de tre amter omkring Lillebælt har den 17. juni holdt det årlige politikermøde. På mødet er der gjort status for det samarbejde, der siden 1985 har koordineret miljøovervågningen og miljøindsatsen i Lillebælt.

Vandmiljøet i Lillebælt er på flere områder på vej til at få det bedre, men der er stadig lang vej tilbage, før det generelle mål om en god miljøtilstand er nået. Dette vil kræve en yderligere reduktion af udledningerne af kvælstof og fosfor.

Lillebælt skal være renere
Målsætningen for miljøtilstanden i Lillebælt er, at plante- og dyreliv skal være upåvirket eller kun svagt påvirket af forurening.

Dertil kommer, at dele af Lillebælts vandområde er beskyttet i kraft af de internationale miljøregler, som Danmark har tiltrådt. Store dele af Lillebælt er udpeget som Natura 2000-områder og er omfattet af EU’s fuglebeskyttelsesdirektiv og/eller Habitatdirektiv. Desuden er Danmark omfattet af Helsinki-konventionen fra 1985, der har som mål at reducere udledningen af kvælstof, fosfor og miljøfarlige stoffer i Østersøen, herunder Lilllebælt, med 50 %.

Hovedparten af områderne i Lillebælt er endvidere udpeget som Ramsar-områder. Disse områder er udlagt som naturvidenskabelige interesseområder i henholdsvis Fyns Amts Regionplan 2001-2013, Sønderjyllands Amts Regionplan 2001-2012 og Vejle Amts Regionplan 2001-2013 og skal opfylde en skærpet målsætning om et renere vandmiljø efter den eksisterende planlægning.

Vandmiljøet i Lillebælt har gennem de seneste år været på rette vej i forhold til en række forbedringer af miljøforholdene. Udviklingen synes dog at være stagneret. Masseforekomst af giftige alger og et alvorligt iltsvind i august-september 2004 viser bl. a., at miljøtilstanden i Lillebælt endnu ikke er opfyldt. Samtidig er det sydlige Lillebælt stadig påvirket af for høje koncentrationer af miljøfarlige stoffer som PCB (chloreret organisk stof anvendt i maling m.v. PCB har været forbudt siden 1986 på grund af høj giftighed og langsom nedbrydelighed) og TBT (antibegroningsmiddel anvendt i skibsmaling. TBT har været forbudt siden 2003 pga. høj giftighed).


Skal målsætningen om et renere vandmiljø opfyldes, kræves det som minimum, at den landbaserede belastning af kvælstof og fosfor nedbringes med hhv. 50 % og 80 % i forhold til niveauet i 80’erne. Dette mål er ikke nået for den samlede afstrømning af næringsstoffer fra det jyske og fynske opland i år med normalt nedbørsforløb. Til gengæld har tilførslerne af kvælstof og fosfor fra punktkilderne siden 1994 været nedbragt til de fastsatte mål på grund af den omfattende indsats på spildevandsområdet.

Da kvælstofbelastningen stadig ikke er reduceret tilstrækkeligt, er Vandmiljøplan III blevet vedtaget i 2004. Planen sikrer, at landbrugets kvælstof- og fosforbelastning samt at fosfor fra den spredte bebyggelse reduceres yderligere.


Uændret fælles ramme for havbrug
De tre udvalg har på mødet vedtaget at forlænge Lillebæltsamarbejdets hidtidige aftale fra 1997 uændret. Denne aftale indebærer bl.a., at næringssaltudledningen fra havbrug er blevet nedbragt med 33 % i perioden 1993-97.

Desuden er det blevet vedtaget, at den nuværende havbrugsaftale fortsætter, indtil der foreligger en ny vejledning eller bekendtgørelse fra Miljøstyrelsen, som der kan tages højde for i en fornyet aftale mellem Lillebæltamterne.


Forurenet havneslam
De 3 udvalg blev orienteret om det arbejde, staten har i gang med at udfærdige ny retningslinier for dumpning af oprenset havneslam. Et arbejde, staten har haft undervejs i 15 år. Amterne har siden midten af 80’erne administreret denne opgave og derved hindret, at de meget forurenende stoffer, der er aflejret i havnenes slam, spredes til havmiljøet i forbindelse med oprensning og dumpning heraf.

Forslagets realisering efter det nu foreliggende udkast kan betyde at store mængder forurenet slam, som amterne i årevis i samarbejde med havne og kommuner har søgt en miljømæssig forsvarlig deponeringsløsning for, kan dumpes i havet.

Lillebæltsamterne vil anmode Miljøministeren om at genoverveje det ny forslag.


Ingen fiskeundersøgelser i Nordlige Lillebælt
For 3 år siden blev det konstateret, at fiskebestanden i Nordlige Lillebælt var gået voldsomt tilbage. Lillebæltamterne afsatte midler til at iværksætte undersøgelser heraf i samarbejde med Fødevareministeriet. Fødevareministeriet har senest lovet et udspil om ressourcer, strategi og undersøgelsesforløb, et udspil der endnu ikke er modtaget. Lillebæltsamterne må konstatere, at undersøgelser af årsagerne til fiskenes forsvinden ikke kan gennemføres, rapporteres og føre til handling i den tid, der er tilbage inden amterne nedlægges. Gennemførelsen af sådanne undersøgelser overlades derfor alene til staten, der nu står som ansvarlig for overvågningen.


Vandrammedirektivet
I 2004 har de tre amter på baggrund af vandrammedirektivet lavet basisanalyser for de enkelte vanddistrikter. Vandrammedirektivet blev implementeret i dansk lov i december 2003 med Miljømålsloven, hvori amterne er udpeget som vanddistriktsmyndigheder. Vandrammedirektivet og Miljømålslovens målsætning er, at vandområderne skal opfylde en kvalitetsmålsætning som minimum er god økologisk kvalitet inden udgangen af 2015. For at opfylde disse mål skal der udarbejdes indsatsplaner for vandløbsoplandene til Lillebælt.

For at nedbringe belastningen i Lillebælt er det derfor af stor betydning med et koordineret miljøsamarbejde omkring Lillebælt – også efter strukturreformens gennemførelse.

Kilde: Fælles pressemeddelelse fra Fyns, Vejle og Sønderjyllands Amter af 17. juni 2005


Læs mere >> 

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard