19 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25620 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Natur nedbrydning
  Læst 787 gange.
Flere uønskede planter og dyr i den danske natur - hvoraf nogle er katastrofale for vores fisk 
Indsendt Torsdag d. 28 april 2005 - af  Kim Holm Boesen
Hvad enten der er tale om dræbersnegl, hybenrose, mink eller den nuttede vaskebjørn har de en ting til fælles. Det kan være svært at overleve for andre dyr og planter, der lever i nærheden af dem. Allerede nu - men også i de kommende år - kommer der flere dyr og planter til Danmark, som truer de arter, der har været kendt i den danske natur i århundreder. De uønskede dyr og planter kaldes for invasive arter.

Det er enten dyr, der kommer hertil af sig selv eller er bragt hertil som kæledyr. Eller planter, der i stor målestok er bragt hertil, fordi nogen synes, at de vil se flotte ud i haven. Også skibenes ballastvand transporterer uønskede arter, bl.a. åleparasitter og krebsearter, som kan være til stor skade for de danske haves naturlige fauna.

„Nogle arter – som f.eks. nilgås, som vi skyder når vi ser den, og bjørneklo, som mange borgere hjælper os med at fjerne – kan enten bekæmpes helt eller holdes nede. Det er straks sværere, når vi ser på dræbersneglene, som stort set er umulige at holde i skak´´ siger direktør Hans Henrik Christensen. „Vi har allerede gang i kampagner og bekæmpelse af de invasive arter, som har etableret sig her i landet, men vi vil i den kommende tid intensivere arbejdet med at oplyse om, hvordan vi holder de skrappeste af arterne nede. Men jeg tror samtidigt også det er vigtigt at se i øjnene, at uanset hvad vi gør, vil der være arter som vi får svært ved at bekæmpe helt eller holde fra at indvandre til Danmark´´, siger Hans Henrik Christensen.

Skov og Naturstyrelsen har netop lavet to topti-lister over dyr og planter, som man ønsker at bekæmpe så godt det kan lade sig gøre. Desuden har styrelsen udarbejdet en liste over de dyr og planter, som forventes er på vej, og som snart vil give problemer i den danske natur.

Det er bevidst, at arter som f.eks. brun rotte og flyvehavre ikke er med på listen, selvom de har store økonomiske konsekvenser for de borgere, der generes af dem. Men de to nævnte arter har stort set ingen negativ betydning for de hjemmehørende arter i den danske natur. Listen skal altså alene ses i forhold til naturen.
--------------------------------------------------------------------------------

Top ti-liste
over invasive dyrearter:

Amerikansk mink

Iberisk skovsnegl

Signalkrebs

Ålens svømmeblæreorm

Kastanieminermøl

Amerikansk skarvand

Vaskebjørn

Bisamrotte

Nilgås

Amerikansk knivmusling


Top ti-liste
over invasive plantearter:

Kæmpe Bjørneklo

Rynket Rose

Bjergfyr

Glansbladet Hæg

Japansk Pileurt

Rød Hestehov

Kanadisk Gyldenris

Pastinak

Vandpest

Saragassotang

Kilde: Nyhedsbrevet Skov og Natur nr. 07, 2005


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard